Logo allesoverkatwijk.nl
Met een gigantische knal, gevolgd door nog vier, werd Open Monumentendag geopend. | Foto: Piet van Kampen
Met een gigantische knal, gevolgd door nog vier, werd Open Monumentendag geopend. | Foto: Piet van Kampen
Foto's

Knallende opening Open Monumentendag

  Cultuur

De Open Monumentendag dreigde aanvankelijk letterlijk en figuurlijk in het water te vallen maar de weergoden bedachten zich gelukkig bijtijds.

Zodoende zijn er toch vele tientallen inwoners op hun stalen ros geklommen en werden er veel monumenten, activiteiten en exposities bezocht. 'Het waren er zelfs meer dan vorig jaar', blikt voorzitter Yvonne van den Anker van het Comité Open Monumentendag voldaan terug.

Door Piet van Kampen

Het thema van dit jaar was 'Boeren, burgers en buitenlui'. In Katwijk aan de Rijn was hier perfect op ingespeeld tijdens de officiële opening op de Roskamburg. Kosten nog moeite waren gespaard om een oud Hollands gezelschap met een eeuwenoud kanon voor de openingsceremonie te arrangeren. Op de Turfmarkt waren er kraampjes met nostalgische koopwaar, figuranten in oer kledij met hun vuren en waanden de bezoekers zich even terug in de tijd. Ook de 'Heeren van de OV' waren in middeleeuwse kledij uitgedost.

Reuzenknal

In het programma stond vermeld dat burgemeester Cornelis Visser de dag zou openen door het kanon af te schieten. Hij hield een toespraak waarin hij te kennen gaf ook erg geïnteresseerd te zijn in cultuur en historie en dat hieraan in zijn nieuwe gemeente bepaald geen gebrek is. 'Kijk bijvoorbeeld eens naar de Roskam achter u, een prachtig gebouw met een rijke historie', wees hij de aanwezigen ten overvloede naar het monumentale pand.

Ondertussen laadde de kanonnier het oude oorlogswapen. De burgemeester, glimlachend naar de aanwezigen: 'Jammer voor jullie maar ik waag me er toch niet aan. Dat laat ik aan de deskundige over'. De 'deskundige' ontstak met enige moeite de lont en waarschuwde de omstanders. 'Oren dicht want het wordt een reuzeknal'. Geen woord teveel gezegd want de klap moet in de hele gemeente te horen zijn geweest.

Op pad

Jaarlijks trekt de Open Monumentendag steeds meer bezoekers. Het programma was te omvangrijk om alles te bezichtigen. Zeer druk bezocht waren het Katwijks Museum, de Soefitempel, de Laurentiuskerk en het Mausoleum in Rijnsburg en de boerderij van Van Leeuwen in Valkenburg, om maar een paar voorbeelden te noemen. Fietsers maakten van de oude pont in Valkenburg gebruik om overgezet te worden. Zelf was de kersverse voorzitter ook de hele dag op pad. 'Ik kon helaas niet alles bezoeken maar ik heb er van genoten en veel leuke reacties gehoord. Het was een mooie dag om op terug te kijken. Ik was erg benieuwd maar zeer tevreden', blikt de trotse voorzitter Van den Anker terug.

reageer als eerste

Wat vindt u?

Ik ga woensdag stemmenReageren!