De baan voor rechtsaf wordt afgesloten met betonnen barriers. | Foto: SKvD
De baan voor rechtsaf wordt afgesloten met betonnen barriers. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Proef met verkeersmaatregelen N206-Hoorneslaan-Ambachtsweg

Algemeen

Er komen verschillende verkeersmaatregelen om de kruising N206- Hoorneslaan-Ambachtsweg veiliger te maken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het is een opmaat naar structurele maatregelen.

Door Marc Wonnink

Vanaf 19 april gaat het rechter voorsorteervak op de Ambachtsweg en linker voorsorteervak op de Hoorneslaan naar N206 oprit (richting Leiden) op slot met betonnen barrières. Verkeer kan nog wel afslaan, maar moet dat doen op de hoofdrijbaan. Volgens de gemeente haalt dit de snelheid uit het verkeer. Automobilisten moeten zo meer tijd nemen om te kijken of er geen fietsers oversteken.

Per 19 augustus start een tweede proef. Dan worden de fietsoversteken en het zebrapad aan de noordzijde afgesloten met betonnen barrières.

Nadelen

Allebei de proeven hebben nadelen. Zo is er kans dat door de afsluiting van het rechtsafvak, de doorstroming van het autoverkeer stokt. Van de provincie mag er geen file staan op de N206 en de rotonde Ambachtsweg moet vrij zijn voor doorgang van hulpdiensten. Maar, zo zegt wethouder Gerard Mostert, ‘als je het niet probeert, weet je nog niets.’ Mocht de doorstroming te erg worden belemmerd, wordt de proef stopgezet.

Voor het afsluiten van het fietspad is een ander probleem voorzien. Het wordt dan erg druk op het fietspad aan de zuidzijde.

De proef start op vrijdagochtend 19 april (voor de ochtendspits) met afsluiting van de voorsorteervakken. Op maandagochtend 19 augustus volgt de afsluiting van de fietsoversteken bij de N206 op & afritten. De verkeersdeelnemers worden hiervan twee weken vooraf geïnformeerd door vooraankondigingsborden. Afhankelijk van het succes loopt de proef door, totdat het college een besluit heeft genomen voor de structurele oplossing.

Permanente maatregelen

Het college van burgemeester en wethouders neemt ondertussen alvast een voorshot op definitieve maatregelen. Er zijn drie varianten bedacht. Zo kan het verkeer op het kruispunt geregeld worden met verkeerslichten, kan het fietspad dichter naar de Hoorneslaan verplaatst worden en de algehele verwijding van het fietspad.

Stakeholder in het gebied zien de volledige afsluiting van deze fietsoversteken als dé oplossing, ‘omdat daarmee het conflict tussen (vracht)verkeer en (snelle) fietsers weggenomen wordt.’

Uit de krant