Jaap Plokker (l) krijgt het eerste exemplaar overhandigt van Kees van Dijk van Duocore. | Foto: pr
Jaap Plokker (l) krijgt het eerste exemplaar overhandigt van Kees van Dijk van Duocore. | Foto: pr Foto: pr

‘Een rampzalige maand in 1834’

Algemeen

Dorpsgenoot Jaap Plokker maakte een interessant en uiterst wetenswaardig boek over de eerste decennia van het reddingswezen landelijk, en met name de gebeurtenissen rondom station Katwijk van de reddingsmaatschappij. Het rijk geïllustreerde boek op A4-fromaat telt 110 pagina’s en verhaalt op een uiterst aantrekkelijke wijze belevenissen van onze dorpsgenoten zo’n kleine 200 jaar terug. Het boek ‘Een rampzalige maand in 1834’ vertelt over strandingen, reddingen, innovaties binnen de reddingsmaatschappij en vooral de manmoedige inzet van onze plaatselijke redders.

Door Aad van Duijn

Met het naderen van tweehonderd jaar redders op zee en de daaraan gekoppelde tentoonstelling in het Katwijks Museum dook oud-docent en historicus Jaap Plokker in de archieven om een rijk en verantwoord beeld te schetsen uit de beginjaren van het reddingwezen. Zijn onderzoek leidde tot een informatief en vaak verhelderend geschrift, dat station Katwijk van de KNRM bij ‘Duocore, drukwerk, creatie & sign’ in een fraaie uitgave liet vermenigvuldigen. Het door Plokker geschreven boekwerk is beschikbaar in een beperkte, exclusieve oplage en verkrijgbaar onder andere in het Katwijks Museum en de redschuur van de KNRM aan het noordelijk parkeerterrein.

Aanleiding om in de vroege geschiedenis van het reddingstation Katwijk te duiken was nieuwsgierigheid naar de omstandigheden waarin roeier Leendert Slootweg van Duijn in 1834 was verongelukt, vertelt Plokker. ‘Hij is het eerste slachtoffer bij het georganiseerde reddingswezen. Het antwoord heb ik gevonden, maar nog veel meer. Alles bij elkaar veel te interessant om dat niet met anderen te delen.’

Rijk geïllustreerd

Station Katwijk van de KNRM behoort tot de oudere reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Op 7 januari 1825 reageerde Cornelis van der Bent positief op het verzoek van het bestuur van de NZHRM om in Katwijk ‘Plaatselijke Bestuurder’ te worden van de op 11 november 1824 opgerichte reddingsmaatschappij. Ruim een maand later, medio februari 1825, arriveerde de eerste reddingboot. Om aandacht te besteden aan twee eeuwen reddingswezen zijn er in verschillende musea, waaronder het Katwijks Museum, tentoonstellingen. De tentoonstelling in Katwijk opent officieel op zaterdag 13 april en is te zien tot en met 25 augustus.

‘Een rampzalige maand’

In zijn prachtig uitgegeven full colour document schetst Jaap Plokker met name een aantal strandingen - en daarmee drama’s - in 1834 en in de daaraan voorafgaande jaren. Hij doet dat gedetailleerd met betrouwbare informatie en op een aansprekende manier. Niet alleen verhaalt hij de geschiedenissen en geeft daar waar dat nodig is een toelichting, ook verzamelde hij passende illustraties, tekeningen en foto’s die daarmee het boek ‘Een rampzalige maand in 1834’ tot een zeer leesbaar boek maakt. Informatie dat voor veel dorpsgenoten niet alleen verhelderend is, maar ook het verhaal vertelt waar hun voorvaderen getuigen van waren. ‘Een rampzalige maand in 1834’ is tijdelijk verkrijgbaar voor 12.50 euro.

Uit de krant