In de moestuin in de Zanderij draait het vooral om sociaal contact. | Foto: pr
In de moestuin in de Zanderij draait het vooral om sociaal contact. | Foto: pr Foto: pr

Sociale moestuin Hortus Kariva richt zich op collectieve aanpak

Algemeen

Al vier jaar lang bloeien nieuwe vriendschappen op in de sociale moestuin Hortus Kariva. De moestuin in de Zanderij is onderdeel van stichting Maatjesopmaat en eigenlijk niet meer weg te denken uit Katwijk.

In de afgelopen drie jaar zijn er meer dan 150 samenkomsten geweest waarin tuinieren en sociaal contact centraal staan. Dit zeer unieke concept biedt plek aan een grote groep mensen met uiteenlopende leeftijden. Waar in het eerste jaar werd gestart met 20 deelnemers op de tuin, is dat aantal in 2024 verdubbeld naar 40 deelnemers uit de regio. De centrale opening op zaterdag 23 maart was het moment om de bestaande en nieuwe deelnemers voor het eerst met elkaar in contact te brengen.

Ook werden de plannen voor de komende periode besproken. De afgelopen jaren is voornamelijk ingezet op individueel tuinieren in combinatie met sociaal contact. Na drie seizoenen is er besloten dat het tijd werd om deze individuele insteek te verschuiven naar een collectieve aanpak. Er wordt nu meer ingezet op samen tuinieren, samen de verantwoording dragen voor de tuin en hier ook samen de vruchten van plukken. Hierdoor hopen de beheerders van Hortus Kariva de sociale cohesie binnen de groep nog verder te versterken. Medebeheerder Erik sloot zijn welkomstwoord af met de woorden ‘’Wij kijken per deelnemer naar de mogelijkheden en interesses, en niet naar de beperkingen. Op deze manier hopen wij voor iedereen de tuin een fijne plek te maken.’

Uit de krant