Dani reikt de Passend Onderwijs Pluim uit aan 'zijn' juffen Lisette en Margriet. | Foto: pr
Dani reikt de Passend Onderwijs Pluim uit aan 'zijn' juffen Lisette en Margriet. | Foto: pr Foto: pr.

Pluim voor juffen en Christelijke Opleidingsschool

Algemeen

Maar liefst zeven basisscholen was Marjolijn Kok langs geweest. Alle scholen reageerden hetzelfde, op één school na. ‘Hier dachten ze niet in problemen’, vertelt Marjolein.

Door Elske van der Valk

De Christelijke Opleidingsschool in Katwijk was de enige school die haar zoontje Dani met open armen wilde ontvangen. Dani heeft het Downsyndroom. Moeder Marjolijn wilde ondanks alle beren op de weg dat haar zoontje naar een reguliere basisschool zou gaan. ‘Onderzoek wijst uit dat kinderen met downsyndroom verder komen als ze naar een gewone school gaan. Ze leren meer, praten meer en kopiëren het gedrag van andere kinderen.’ Daarnaast vond ze het ook een fijn idee dat Dani in zijn eigen dorp naar school kon.

Stapje extra

Ruim tweeënhalf jaar ging Dani met veel plezier naar de kleuterklas op de Christelijke Opleidingsschool. ‘Het ging hartstikke goed. Hij ging in zijn taalontwikkeling tien stappen vooruit en hij werd volledig opgenomen in de klas.’ Dankzij de school heeft Dani veel vriendjes in zijn eigen dorp waarmee hij kan spelen. En ook Marjolijn heeft zelf veel nieuwe contacten opgedaan.

Dat had volgens haar niet gekund zonder de inzet van de school en met name de juffen Lisette en Margriet. De juffen volgden extra cursussen en hebben veel tijd gestoken in plannen en begeleiding van Dani. ‘Ze zijn altijd positief geweest’, vertelt Marjolijn dankbaar. ‘Ze zochten altijd naar een oplossing en deden dat extra stapje voor Dani. Eigenlijk wel duizend stapjes extra. Het is zo fijn als mensen willen meedenken. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. We hebben ons op school nooit te veel gevoeld.’

Overstap

Ondanks alle inzet is Dani nu toch naar het speciaal onderwijs overgestapt. Zijn klasgenootjes gingen naar groep 3, maar dat was voor hem toch een stapje te ver. De nieuwe klas en klasgenootjes snapten hem niet. De situatie werkte niet meer voor hem. Nu gaat Dani naar het speciaal onderwijs in Noordwijk, waar hij het ook naar zin heeft.

Zijn oude school is Marjolijn niet vergeten. De school en juffen ontvingen daarom een ‘pluim’ als waardering. ‘Het is ongelofelijk wat de school allemaal voor ons heeft gedaan.’

Uit de krant