Jessica de Mooij en Marielle Warmerdam-Star bij de paardenbak van de Burchtruiters. | Foto: CvdS.
Jessica de Mooij en Marielle Warmerdam-Star bij de paardenbak van de Burchtruiters. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Gouden jubileum voor de Burchtruiters Rijnsburg

Algemeen

In 1974, een jaar voor dat Rijnsburg haar 1000 jaar bestaan uitgebreid vierde, werd Paardrijvereniging de Burchtruiters opgericht. In 1975 presenteerden leden van de Burchtruiters zich met hun pony’s en paarden bij diverse historische optochten tijdens de feestweek van 1000 jaar Rijnsburg.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Paardensportvereniging de Burchtruiters bestaat dit jaar dus 50 jaar. De vereniging is nog steeds gevestigd aan de Kloosterschuurweg 12a in Rijnsburg. Dit gouden jubileum wordt zaterdag 6 april uitgebreid gevierd. Ook is er een oproep gedaan om in contact te komen met oud (bestuurs) leden. ‘We hopen op een gezellige reünie’, laat voorzitter Jessica de Mooij namens de jubilerende vereniging weten. Samen met bestuurslid Mariëlle Warmerdam-Star, en de rest van het bestuur en de speciaal in het leven geroepen commissie, is ze druk met de voorbereidingen van dit jubileum.

Terug in de tijd

De oprichtingsvergadering werd gehouden op woensdag 16 januari 1974 in de kantine van de manege van Herman Haasnoot. In de notulen van deze eerste vergadering is te lezen dat de vergadering pas om half 11 ’s avonds begon. Dit had alles te maken met een voetbalwedstrijd van Ajax. Zij wonnen de Europese Supercup ten koste van AC Milan. 

Naast een veertiental paardenliefhebbers was ook instructeur J. Klompmaker aanwezig. In deze vergadering werd het eerste bestuur samengesteld. Die bestond uit: 1e voorzitter W. Cuisters, 2e voorzitter J. Waaijer; 1e secr. J. de Vries, 2e secr. Mevr. M. den Heijer. 1e penningmester J. Boel, 2e de heer P. van Maaren. De heer H. Smits werd algemeen adjunct. De Burchtruiters werd ingeschreven bij de Federatie van de Landelijke Rijvereniging. De contributie werd vastgesteld op 15 gulden per jaar inleggeld met een maandelijkse contributie van 2,50 gulden per week. In verband met de ‘lege pot’ moesten de eerste drie maanden vooruit worden betaald.

Op een stuk grond aan de Kloosterschuurweg 12a verrees het clubgebouw en de paardenbak. Deze grond was eigendom van de heer H. Porschen. ‘Als vereniging mochten we deze grond voor een heel schappelijke prijs huren. Daarvoor zijn we de inmiddels overleden paardenliefhebber de heer Porschen zeer erkentelijk. Hij droeg de verenging een warm hart toe’, vertelt Jessica.

Mariëlle en Jessica zijn beide opgegroeid met paarden. Een leven zonder paard kunnen zij zich niet voorstellen. Mariëlle: ‘Het is bijna niet uit te leggen wat het hebben van een paard betekent. Het is een deel van mijn leven. Op dit moment is mijn paard heel erg zwanger, dus dan betreft het alleen de verzorging en kan ik er nu niet op rijden’. Jessica kan zich een dag zonder paarden niet voorstellen: ‘Dagelijks ben ik gemiddeld drie uur met mijn paarden bezig. Naast de verzorging train ik met paarden en doe ik mee aan dressuur wedstrijden’. Jessica is instructeur werk aan de hand, en traint daarbij veel paarden in deze tak van sport.

Op jonge leeftijd is het tweetal lid geworden van de Burchtruiters. ‘Onze vereniging heeft geen stallen, dus je moet zelf met je paard naar de Kloosterschuurlaan komen om verschillende lessen te volgen’, vertelt Jessica.

De vereniging telt ongeveer 65 leden. Naast de lessen organiseert De Burchtruiters ook verschillende wedstrijden. Vroeger werd er ook een paardenkamp georganiseerd. 

Daar beleven Jessica en Mariëlle mooie herinneringen aan. ‘Een aantal bestuursleden- en vrijwilligers namen toen een week vrij om voor de jonge paardenliefhebbers een leuke week te organiseren. Met je eigen paard verbleven we op camping De Witte Wieven in Nunspeet. Er was daar een zwembad en een aantal stallen. Twee keer per dag maakten we tochten door de bossen. Dat was een mooie tijd. Deze kampen worden niet meer georganiseerd. Maar wel hebben we jaarlijks een overnachting in het clubhuis voor onze ‘jonge’ leden’, aldus het tweetal.

Jessica en Mariëlle kijken nu uit naar de jubileumfeestavond zaterdag 6 april: 

‘Naast onze leden hopen we ook veel oud-leden te ontmoeten. Via uitnodigingen en social media hebben we daartoe een oproep gedaan. Met elkaar herinneringen ophalen en zo stilstaan bij een halve eeuw De Burchtruiters’. Aanmelden kan nog door een mail te sturen naar info@burchtruiters.nl.

Dit is een artikel uit De Rijnsburger.

Uit de krant