| Foto: Marc Wonnink
| Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

‘Meer mogelijk voor strandpaviljoens’

Algemeen

Het moet voor strandpaviljoenhouders mogelijk worden om evenementen op hun eigen terrein te organiseren. De VVD vroeg hier tijdens de bespreking van het bestemmingsplan Kustwerk Katwijk aandacht voor. 

Door Marieke Kamer-Voorn

Als voorbeeld bij het voorstel noemde Lennart van der Plas (VVD) de kunststofijsbaan, die in december bij Sisters Beach snel weg moest, omdat er geen vergunning was. ‘We snappen dat er toen een vergunningsplicht was, en ook dat de ijsbaan daarom weg moest. Maar wat we niet begrijpen, is dat wordt gezegd dat als de mogelijkheid er wél zou zijn, er ook geen vergunning zou zijn afgegeven. We pleiten daarom voor meer ruimte voor ondernemers voor creatieve ideeën op eigen terrein. En geen dichtgetimmerde regeltjes meer.’

Balans

Wethouder Gerard Mostert was niet erg enthousiast en wilde de balans tussen ruimte, rust, natuur en recreatie niet verstoren. Ook heeft de gemeente gekozen om een familiebadplaats te zijn, aldus de wethouder. Maar mocht de meerderheid van de commissie toch iets willen, dan adviseerde hij om te wachten tot de bespreking van de herziening van het evenementenbeleid later dit jaar en het Strandbeleid in 2025. Dit tot frustratie van Van der Plas (VVD). Hij had gevoel dat dit onderwerp telkens werd doorgeschoven. Hij wees de wethouder erop dat de strandondernemers dan sowieso een jaar moeten wachten.

Gevolgen

Mostert wees Van der Plas op zijn beurt er op, dat een aanpassing van het bestemmingsplan grote gevolgen heeft voor alle strandpaviljoens. Zij zouden daarmee hun bouwvlak mogen uitbreiden en grotere strandtenten realiseren, aldus de wethouder. ‘Niemand is tegen ondernemers die ondernemen, maar zo voorkomen we wel Belgische toestanden.’ Het was niet wat hij bedoelde, benadrukte Van der Plas. ‘Wij pleiten niet voor alles kan en mag. Wij pleiten voor evenementen op eigen terrein’.

VVD gaat overwegen om een motie of amendement in te dienen voor de gemeenteraad van 4 april. De startnotie die Justin Soetendaal van DURF voorstelde, noemde Van der Plas een ‘second best’ optie, maar wees ook op de vertraging die dat zou zorgen. De VVD gaat eerst kijken of het zelf een meerderheid kan vinden.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement voor nog geen 5 euro per maand!

Uit de krant