Afbeelding
Foto: Laurens Wolthaus

College wil fietsers voorrang geven op rotondes

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders is unaniem over het voorstel om fietsers voorrang te gaan verlenen op rotondes. Dat heeft het college afgelopen dinsdag besloten. Een bijzonder besluit, omdat twee van de drie coalitiepartijen (DURF en SGP) eerder dit jaar nog een motie indienden om de situatie te laten zoals die is: geen voorrang dus.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad had het college een tijdje geleden al opgedragen met een voorstel te komen over de voorrangssituatie voor fietsers op rotondes. Het college kiest voor wel voorrang geven, ook al geeft wethouder Gerard Mostert aan, dat er voor- en nadelen aan kleven. ‘Het was geen makkelijk besluit’, zegt Mostert tijdens het wekelijkse persgesprek op vrijdagochtend. ‘Zo’n besluit zorgt onder meer voor stagnatie voor het autoverkeer.’ 

Groot voordeel is de uniformiteit. ‘Slechts 14 procent van de gemeenten in Nederland hebben op al hun rotondes de fietsers uit de voorrang liggen, 46 procent van de gemeente past beide oplossingen toe en in 40 procent van de gemeenten worden alleen rotondes met fietsers in de voorrang toegepast’, staat in het voorstel van het college.

Als alle partijen bij hun standpunten blijven over wel of geen voorrang, dan is er geen meerderheid in de raad. Naast de coalitiepartijen DURF en SGP is ook onder meer CDA tegen voorrang. Die drie zijn samen goed voor 21 van de 33 zetels.

Lees donderdag 7 maart meer in De Katwijksche Post

Uit de krant