Foto: Archief
Foto: Archief

Raad stemt in met referendum over parkeerregulering in Katwijk

Algemeen

De gemeenteraad van Katwijk heeft donderdagavond ingestemd met het houden van een referendum over de uitbreiding van de parkeerregulering in de gemeente. Het referendum zal plaatsvinden op 6 juni 2024, tegelijk met de Europese verkiezingen.

Het besluit volgt op een advies van referendumexpert en hoogleraar Joop van Holsteijn, die eerder deze week de raad aanraadde om het referendum toe te staan. De initiatiefnemers van het referendum, vier inwoners van Katwijk, hadden ruim voldoende ondersteuningsverklaringen verzameld om een inleidend verzoek te doen. Zij zijn tegen de plannen van het college om betaald parkeren in te voeren in grote delen van de gemeente.

De SGP stemde uiteindelijk tegen het referendumverzoek. De partij stelt dat het advies van de unaniem door de fractievoorzitters voorgedragen onafhankelijk hoogleraar Van Holsteijn juridisch misschien niet zou kloppen. Dat bleek uit een advies van de huisadvocaat van de gemeente die op verzoek van de SGP een dag eerder is opgesteld. Onder meer GemeenteBelangen en de PvdA vonden dat een schoffering van Van Holsteijn.

De besluitvorming over de parkeerregulering wordt nu opgeschort tot na het referendum. Wel wordt over twee weken het raadsvoorstel behandeld, zodat de politiek haar zegje al heeft gedaan.

Al met al moeten de initiatiefnemers nog duizend ondersteuningsverklaringen inzamelen. Dat kan pas over twee weken als het raadsvoorstel is behandeld.

Uit de krant