Afbeelding
Foto: pr

Katwijk zet handtekening onder samenwerking met Nationaal Park Hollandse Duinen

Algemeen

De gemeenten Noordwijk, Katwijk, Westland en Wassenaar en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben dinsdag hun handtekening gezet onder een strategische samenwerkingsovereenkomst met Nationaal Park Hollandse Duinen. De partijen willen samen aan de slag voor een groene, gezonde en duurzame leefomgeving. Voor Katwijk en Wassenaar gaat dit bijvoorbeeld om een groene overgangszone tussen de gemeenten.

Genieten van natuur, landschap en erfgoed

De 5 partners leggen hiermee officieel vast, dat ze de doelen van Nationaal Park Hollandse Duinen helpen verwezenlijken door zowel een financiële bijdrage te leveren als projecten uit te voeren. Met de strategische partnerovereenkomst zeggen ze voor meerdere jaren budget toe en zorgen ze voor meer slagkracht bij projecten die de natuur in het gebied versterken.

Sterkere basis om aan de slag te gaan

Hiermee krijgt Nationaal Park Hollandse Duinen een sterkere basis zodat de partners kunnen blijven werken aan bestaande en nieuwe ontwikkelingen. De 5 nieuwe strategische partners werken aan ontwikkelingen die de kwetsbare natuur beschermen en tegelijk mensen laten genieten van natuur, landschap en erfgoed. In Noordwijk gaat het bijvoorbeeld om de herinrichting van de duinpoort Langevelderslag. 

Katwijk en Wassenaar werken samen aan een groene overgangszone, de Mient Kooltuin in Katwijk en de Groene Zone in Wassenaar. Een uitdagende klus om een goede balans te vinden tussen huidig gebruik, woningbouw en het versterken van het natuurnetwerk. Westland ontwikkelt de Zandmotor als Groen Strand en stimuleert agrotoerisme. Bij al deze gebiedsontwikkelingen deelt Hoogheemraadschap van Rijnland actief kennis en advies over waterkwaliteit, -kwantiteit en biodiversiteit.

NPHD omvat de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom, waar de natuur stad en zee verbindt. Over de bestuurlijke grenzen heen werken inmiddels meer dan 60 partners samen. Meer informatie over Nationaal Park Hollandse Duinen is te vinden op www.nphd.nl.


Uit de krant