Sportbedrijf en Z&PC willen iedereen leren zwemmen. | Foto: archief/pr
Sportbedrijf en Z&PC willen iedereen leren zwemmen. | Foto: archief/pr Foto: archief/pr

Landelijke roep om terugkeer schoolzwemmen

Algemeen

In de Tweede Kamer klinkt een roep om het schoolzwemmen te laten terugkeren, omdat het aantal kinderen met een zwemdiploma terugloopt. In Katwijk werd daar onlangs nog over gesproken.

Door Marieke Kamer-Voorn

In Katwijk werd tijdens de bezuinigingen in 2012 het leszwemmen onder schooltijd stopgezet. Afgelopen zomer stelden de SGP en D66 Katwijk al vragen of de bezuiniging teruggedraaid moet worden. Dat was naar aanleiding van een bericht van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) dat slechts een kwart van alle basisschoolleerlingen regelmatig zwemles krijgt.

Het college van burgemeester en wethouders liet toen weten dat herinvoering te duur is. Het zou een miljoen euro gaan kosten. Bovendien ziet het college dat maar een heel klein percentage van de basisschoolkinderen geen diploma heeft. Ouders die het financieel moeilijk hebben, kunnen voor hun kinderen een beroep doen op het Jeugd Sport en Cultuur Fonds.

Genoeg zwemdocenten

De herinvoering lijkt dus ver weg, maar desgevraagd laat Sportbedrijf Katwijk, de exploitant van zwembad Aquamar, weten positief te staan tegen over het schoolzwemmen, mocht het in Katwijk weer worden ingevoerd. ‘Er is voldoende badwater beschikbaar. Afhankelijk van de invulling van het schoolzwemmen, zullen we moeten beoordelen of wij voldoende personeel hebben. Op dit moment is er in ieder geval geen sprake van een personeelstekort’, laat een woordvoerder weten.

Uit de krant