Afbeelding
Foto:

Prijs koopwoning Katwijk gestegen, ondanks landelijke daling

Algemeen

Huizen in Katwijk zijn vorig jaar iets duurder geworden. Gemiddeld lag de prijs van een woning in Katwijk vorig jaar op 467.919 euro. In 2022 was dit 466.023 euro. Opvallend, omdat de huizenprijzen in Nederland gemiddeld gedaald zijn.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Sinds 2013 waren de huizenprijzen niet meer lager uitgevallen dan in een voorgaand jaar.

De duurste huizen staan in Bloemendaal, Blaricum en Laren. De gemiddelde verkoopprijs van een huis ligt daar boven een miljoen. In Nederland zijn er nog maar drie gemeenten waar de prijs onder de 250.000 ligt. Dat zijn: Kerkrade, Heerlen en Pekela. 

De gemiddelde huizenprijs in Nederland is tussen 2022 en 2023 met ruim 12.000 euro gedaald. Een daling van de huizenprijzen is sinds 2013 niet meer voorgekomen. 

Makelaar Pieter Kuijt van Kooitje Makelaarsdiensten is niet verbaasd dat er in Katwijk geen daling te zien is. ‘Er is geen eenvoudig antwoord’, vertelt de Katwijkse makelaar. ‘Maar er is hier weinig doorstroming. Er wordt te weinig gebouwd en ouderen blijven in een eengezinswoning zitten, waardoor er niks vrijkomt voor starters.’

De makelaar verwijst naar Noordwijk en Leiden waar wel grote nieuwbouwprojecten van de grond zijn gekomen (Offem Zuid in Noordwijk en De Ananas in Leiden). Er zijn in Katwijk wel huizen gebouwd, maar dat ging om kleinere projecten of huizen die in een hogere prijsklasse vallen. ‘Gewone rijtjeshuizen heb ik niet gezien.’

Om de prijzen te laten zakken is er meer aanbod nodig in Katwijk. En dat hangt volgens Kuijt vooral samen met die doorstroming. ‘Daar zijn nieuwe bouwprojecten voor nodig zoals Valkenhorst.’ Een andere oplossing is om in te zetten op de doorstroom bij ouderen. Kooitje Makelaarsdiensten probeert samen met Dunavie en de Rabobank die doelgroep beter te informeren door middel van bijvoorbeeld informatiemiddagen.

Uit de krant