Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Dit is de reden waarom de kruising Zeeweg/Voorstraat is afgesloten

Algemeen

Snel en langzaam verkeer dat gebruik maakt van de Zeeweg in Katwijk aan Zee moet al enkele weken een kleine omweg maken, want de kruising Zeeweg-Mr. Fockstraat-Voorstraat is afgesloten voor verkeer, inclusief het openbaar vervoer. Als alles goed gaat, zijn de werkzaamheden in de loop van donderdag 29 februari afgerond.

De afsluiting is noodzakelijk vanwege rioleringswerkzaamheden, laat de gemeente weten. Er moet een riolering van 80 cm diameter worden aangebracht. Daarvoor moet de asfaltverharding worden opgebroken en na aanleg van de riolering wordt de nieuwe asfaltverharding aangebracht.

Die werkzaamheden hebben een link met de Klimaatadaptatie strategie en uitvoeringsagenda 2021-2026 van de gemeente. Dat regenwaterstelsel sluit, via de mr. C. Fockstraat, aan op het al bestaande regenwaterstelsel van de Jan van der Vegtstraat, dat in 2016 is aangebracht en in verbinding staat met het Prins Hendrikkanaal. Op een later moment wordt dat stelsel ook in o.a. de Voorstraat aangebracht en een groot deel van Katwijk aan Zee.

In grote delen van Katwijk aan Zee ligt nog een gemengd rioolstelsel. Dat houdt in dat zowel het schone regenwater als het douche- en toiletwater via het rioolstelsel naar de waterzuivering wordt getransporteerd en gezuiverd.

Bovendien kunnen riolen tijdens forse regenbuien niet altijd al het water verwerken. Door teveel regenwater in het rioolstelsel kan het vuile rioolwater overstromen en komt dat terecht in oppervlaktewater. Met het aanbrengen van een regenwaterstelsel wordt het regenwater apart opgevangen en stroomt er geen schoon regenwater in het riool en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden.

Uit de krant