Alexander Heemskerk met zijn boek Ziek of zo?!. | Foto: pr.
Alexander Heemskerk met zijn boek Ziek of zo?!. | Foto: pr.

Alexander Heemskerk verwerkt trauma door schrijven van boek

Algemeen

Je bent 15 jaar en wordt op een dag wakker met een acute buikpijn. Lopen lukt niet meer. Er zit opeens een bult onder je rib. Jarenlang van ondragelijke pijn die niemand kan verklaren zullen nog volgen. Het overkwam Alexander Heemskerk, nu 33 jaar. Getrouwd met Madelon en samen de gelukkige ouders van zoontje Nick. Alexander: ‘Ik dacht dat ik deze periode in mijn leven was vergeten. Niet dus’.

Aan de tafel in de gezellige woning in het centrum van Rijnsburg vertelt Alexander over deze moeilijke periode in zijn puberteit. Ter verwerking heeft hij er nu een boek over geschreven met de titel ‘Ziek of zo?!’ Alexander: ‘Dat is een vraag die mij destijds en ook de laatste jaren nog vaak is gesteld: ‘He Alexander, jij bent-was toch ziek of zo?’ 

Dag en nacht pijn

Alexander is opgegroeid in een leuk en warm gezin, met twee oudere broers en een jonger zusje.

Hij vertelt over deze periode: ‘Ik zat op de HAVO toen ik op een morgen met heftige buikpijn wakker werd. Op de spoedeisende hulp wordt niets afwijkends gevonden. Maar de ondraaglijke pijn blijft. Wat volgt is een jarenlange medische zoektocht. Ik bezocht specialist na specialist. Er komen foutieve diagnoses en medisch specialisten die steeds iets anders vermoeden. Van botkanker tot ‘niets’. Niet alleen de artsen, maar ook mijn omgeving begint te twijfelen of ik dit alles niet verzin. Het zal wel psychisch zijn….. Ook bij mijzelf slaat de twijfel toe. Maar de pijn is er, dag en nacht. Professionele pijnmedicatie kreeg ik echter lange tijd niet’. 

Eindelijk na drie jaar, in 2008 was de pijn verdwenen. Alexander kan weer door met zijn leven. 

Studie

Hij begint een studie Civiel Techniek en gaat bij een aannemer werken. Met twee collega’s start hij een paar jaar later een onafhankelijk adviesbureau. ‘Mijn werk bestaat uit het maken van begrotingen en ik schrijf EMVI-plannen en bestekdocumenten voor grote opdrachtgevers in de infra. Vijf jaar geleden ben ik getrouwd met Madelon. Sinds 2020 zijn we de trotse ouders van Nick. Maar door de geboorte van Nick kom ik er achter dat ik een onverwerkt trauma in mijn jeugd heb opgelopen en wordt er PTSS geconstateerd’, vertelt Alexander. 

‘Ik heb nooit meer aan die vreselijke jaren teruggedacht. Die lagen achter me. Maar niet aan iets denken betekent niet dat je dat verwerkt hebt. Traumatische ervaringen die je op het moment zelf niet kunt verwerken, zijn niet verdwenen. Ze sluimeren onder de oppervlakte en dringen zich op een gegeven moment weer aan je op, omdat ze gezien en verwerkt móéten worden. Pas daarna kun je verder. Bij mij drongen de herinneringen aan die traumatische jaren van pijn zich als herbelevingen aan mij op toen ik weer in het ziekenhuis kwam voor de geboorte van Nick.

‘Ik was al jaren niet meer in een ziekenhuis geweest. Al mijn zintuigen sloegen alarm: het ziekenhuis, die plek, de geur, de klapdeuren die afdelingen van elkaar scheiden, die witte pakken, de alarmerende geluiden van piepende machines, het krakende papier dat op behandeltafels ligt. Terwijl mijn vrouw Madelon de weeën opving, slingerde ik tegen mijn wil in voor de eerste keer in vijftien jaar terug naar toen. Onze zoon kwam gelukkig gezond ter wereld. Maar voor mij brak er een tijd aan van traumaverwerking’, vertelt Alexander. 

Als therapie begon Alexander te schrijven over zijn ‘zieke’ periode en daarna. In zijn boek ‘Ziek of zo?!’ beschrijft hij wat het met hem deed dat hij zo lang niet geloofd werd en de sociale druk die het niet mee kunnen doen met leeftijdsgenoten met zich meebrengt. Alexander dacht jarenlang dat hij de enige was, maar nu weet hij dat er veel lotgenoten zijn en wil hij de stilte van 15 jaar doorbreken. Met dit boek hoopt hij hen te helpen door herkenning te geven en de omgeving meer inzicht te geven in een leven met onzichtbare pijn en een onbekende oorzaak: ‘Door erover te schrijven of te praten met mensen waarbij je, je veilig of gesteund voelt is er heling mogelijk. Hopelijk kan ik voor anderen de drempel om hulp te zoeken verlagen.’

Het boek Ziek of zo?! is uitgegeven door Boekscout. De verkoopprijs is 18,50 euro. Vanaf 15 februari, is het boek te pre-orderen op de website van Boekscout via de verkooplink: https://koopmijnboek.shop/9789464895858

Vanaf 29 februari is het boek verkrijgbaar op de website van Boekscout (via dezelfde link), Bol.com en te bestellen in alle boekenwinkels.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Uit de krant