Afbeelding
Foto: Unsplash

Ook Katwijk bereidt zich voor op paspoortpiek

Algemeen

In 2014 wijzigde de geldigheidsduur van paspoorten en ID-kaarten. In plaats van vijf jaar, zijn ze vanaf die tijd tien jaar geldig. De documenten die toen zijn afgegeven, verlopen allemaal voor het eerst dit jaar. Landelijk wordt daarom gewaarschuwd voor een ‘paspoortpiek’. Ook de gemeente Katwijk doet de oproep aan inwoners om hun nieuwe paspoort of ID-kaart op tijd aan te vragen.

Door Marieke Kamer-Voorn

De afgelopen vijf jaar waren er minder passen nodig, maar dit jaar verloopt de eerste lichting van reisdocumenten die tien jaar geldig zijn. De gemeente laat desgevraagd weten zich voor te bereiden op de verwachte drukte bij Burgerzaken. 

‘We vereenvoudigen de processen rondom het verstrekken van reisdocumenten’, zegt een woordvoerder. ‘Ook communiceren we via diverse kanalen met de oproep om tijdig reisdocumenten aan te vragen’.

‘We vereenvoudigen de processen’

De gemeente stuurde eind vorig jaar al de eerste brieven naar inwoners die dit jaar een nieuw document nodig hebben. ‘We verwachten heel veel aanvragen, vooral voor de vakantieperiodes.’ In de brief wordt opgeroepen om een afspraak een aantal weken van te voren in te plannen. ‘Zo weet u zeker dat u terecht kunt voordat uw huidige reisdocument verloopt.’

Flexibele schil

In veel gemeenten wordt ook qua bezetting voorbereid op de zomerperiode. In Katwijk is dat met een ‘flexibele schil’. ‘Dit betekent dat we een groep interne medewerkers flexibel kunnen inzetten om zo nodig bij te springen. In drukke tijden zetten wij deze groep in, in rustigere tijden kunnen we met de vaste kern van medewerkers uit de voeten’, aldus de woordvoerder. 

‘Momenteel is de capaciteit van de flexibele schil namelijk ruimer dan de benodigde capaciteit op het verwachte hoogtepunt van de piek.’

Uit de krant