De bollen liggen te wachten op een nieuwe locatie. | Foto: SKvD.
De bollen liggen te wachten op een nieuwe locatie. | Foto: SKvD. Foto: SvDK

Restauratie voor Bollenfontein

Algemeen

Terugplaatsing in derde kwartaal van 2024

Het college is voornemens om de bollen die onderdeel uitmaken van het kunstwerk Bollenfontein geheel restaureren.

Met kunstenaar Ad van den Brink uit Doesburg is afgesproken dat de fonteinfunctie niet meer terugkomt. 

De bollen zouden na de reconstructie van de Oegstgeesterweg terug komen. Deze reconstructie is een aantal malen uitgesteld. 

Inmiddels is duidelijk dat deze reconstructie niet meer het gebied betreft waarin de bollen zijn voorzien.

Al een aantal jaar liggen de bollen opgeslagen op de gemeentewerf in Valkenburg. Met de kunstenaar wordt bekeken welke onderdelen gerestaureerd kunnen worden en in hoeverre dat mogelijk is.

Opslag

Het college wil dat de beoogde nieuwe plek van het kunstwerk in de omgeving komt waar de bollenfontein heeft gestaan. De exacte plek zal in overleg met de kunstenaar en de wijkraad gekozen worden. Als mensen een geschikte locatie zien, dan kan dit gemeld worden. In oktober heeft de redactie van De Rijnsburger een oproep gedaan op welke plek het kunstwerk teruggeplaatst kan worden. De gemeente weet van deze reacties.

De kosten van de restauratie worden geschat op een paar duizend euro. Volgens wethouder Sonny Spek kan dit betaald worden uit de kunstreserve.

Het restauratieproces zal ongeveer 6 maanden duren. De verwachting is dat de bollen uiterlijk in het derde kwartaal van 2024 worden teruggeplaatst in Rijnsburg.

Uit de krant