Het Heerenhuis kent een lange geschiedenis, die terug gaat tot de graven van Holland. | Foto: LR
Het Heerenhuis kent een lange geschiedenis, die terug gaat tot de graven van Holland. | Foto: LR Foto: LR

Rijk Rooms leven in het Rijndorp

Algemeen

Ik werd gevraagd om iets te vertellen over Het Heerenhuis in Katwijk aan den Rijn en het ‘Rijke Roomsche’ leven daar om heen. Een mooi onderwerp, dat ik u niet wil onthouden.

Leo Roosjen

In feite lopen er drie lijnen rond dit onderwerp: de ‘Parochiekern H. Johannes de Doper‘ (waarover de Johannes de Doperkerk zelf al in deze krant vertelde), het Heerenhuis en Huize Callao.

Wel bijzonder: rijk Rooms leven in Katwijk aan den Rijn. Een reden waarom we met name grotere Roomse leefgemeenschappen kennen in Katwijk aan den Rijn en de bollenstreek, met zelfs levendige carnavalstradities in Noordwijkerhout en De Zilk. Maar nu bepalen we ons tot het Katwijkse.

Heerenhuis

Het Heerenhuis kent een lange geschiedenis, die terug gaat tot de graven van Holland, die in 1300 de ambachtsheerlijkheid Valkenburg en Katwijk in leen gaven aan de burggraven van Leiden. In die tijd lag tussen Rijnsburg en Katwijk een kasteel en later Huize ‘t Sandt.

In 1340 koopt Filips de III van Wassenaar dit burggraafschap van Leiden en neemt zijn intrek in Huize ‘t Sandt, een huis dat aan de huidige Sandtlaan ter hoogte van de tollenaarswoning lag.

Het burggraafschap en de daarbij behorende gronden gaan verschillende keren in andere handen over.

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week. Voor nog geen 5 euro per maand heeft u al een abonnement.

Op het terrein van De Wilbert ligt nog altijd de begraafplaats van de op de Heerenschool overleden geestelijken. | Foto: LR

Uit de krant