Foto: Archief
Foto: Archief Foto: archief

Katwijk wil dat regio meer vluchtelingen opvangt

Algemeen

Wethouder Gerard Mostert wil dat regiogemeenten meer vluchtelingen gaan opvangen. Katwijk gaat 40 minderjarige vluchtelingen opvangen, terwijl de regio haar verantwoordelijkheid niet neemt. De gemeenteraad is kritisch op de regio.

Door Marc Wonnink

‘Leiden en Alphen aan den Rijn doen veel, maar de regio nog niet voldoende. We hebben afspraken gemaakt over huisvesting van vluchtelingen. Maar sommige gemeenten lopen echt achter’, sprak wethouder Gerard Mostert vorige week donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De gemeenteraad gaat waarschijnlijk akkoord met de opvang van 40 minderjarige vluchtelingen binnen de 600 plekken die er nu al in het asielzoekerscentrum zijn. In ruil daarvoor komen 80 tijdelijke woningen voor statushouders én woningzoekenden in Katwijk en de regio. Het COA (Centrale Opvang Asielzoekers) betaalt deze.

‘Wij doen al jaren ons best. We zijn de enige met een AZC. We spreken tweemaandelijks met de regio. We zijn daar echt een kritische aanwezigheid om daar duidelijk te maken dat de andere gemeenten ook haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten niet naar Katwijk kijken voor extra inspanningen’, aldus de wethouder.

Verantwoordelijkheid

Max van Duijn van DURF zei: ‘Het is nu aan de regio. Laten we niet vergeten dat Katwijk al veel heeft gedaan.’ 

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week. Voor nog geen 5 euro per maand heeft u al een abonnement.

Uit de krant