Maarten en Maartje van Dijk zijn al zestig jaar een hecht stel. | Foto: Piet van Kampen
Maarten en Maartje van Dijk zijn al zestig jaar een hecht stel. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Maarten en Maartje al zestig jaar een gelukkig paar

Algemeen

Het ligt bijna voor de hand dat de namen Maarten en Maartje zo aan elkaar verbonden zijn dat dit garant staat voor een goed huwelijk. Klopt helemaal want Maarten van Dijk (78) en Maartje van Dijk-Hazenoot (79) vormen al zestig jaar een hecht paar. Zij vierden dit op grootse wijze met familie en veel kennissen op 18 november, de dag waarop zij het moment herdachten dat zij elkaar op 18 november 1963 elkaar de ringen omschoven en eeuwige trouw beloofden. Een belofte die nimmer werd verbroken.

Door Piet van Kampen

Hun beider wieg stond ik Katwijk waar zij opgroeiden. Het moment dat het liefdesvlammetje ging branden was echter in Oegstgeest bij een bushalte. Zij kenden elkaar van ooit wel een eerder gezien te hebben maar toen Maarten toevallig langs reed pikte hij haar op omdat de bus wegbleef. ‘Ik vroeg of ik mee mocht rijden’, weet zij nog als de dag van gisteren. Uiteraard greep Maarten zijn kans en kort daarna volgde de eerste afspraak. Hun bruiloft werd in Huize Hazenoot gevierd. Het echtpaar werd de gelukkige ouders van Kees, Arenda en Ingrid en de trotse grootouders en overgrootouders van acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Vaste grond

Maarten werkte nog even kort in de visserij om vervolgens aan de wal bij een compostbedrijf en later bij een vatenhandel de kost te verdienen. Echt vaste grond kreeg hij toen hij een job bij een grondwerkbedrijf aannam en zich opwerkte tot uitvoerder. Dit deed hij tot aan zijn pensioen. Maartje werkte nadat de kinderen groter waren bij De Wilbert, in de gezinsverzorging en ook nog in het distributiecentrum van C&A.

Hun eerste woning was een zomerhuisje van de ouders van Maartje in de Batavenstraat/hoek Jan Tooropstraat. Vervolgens een rondje Katwijk. Van de Batavenstraat naar de Hoorneslaan, de Neptunus, de Meerburgkade, de Paul Krugerstraat om anderhalf jaar geleden in de Tramstraat te eindigen. Hun laatste halte waar zij het reuze naar de zin hebben. Beide waren strandliefhebbers en sportief aangelegd. De heer des huizes heeft in jongere jaren weel gesurfd en echtgenote Maartje zwom graag of bond de schaatsen onder. 

Het diamanten paar heeft veel van de wereld gezien. Turkije (favoriet vakantieland), Amerika, Brazilië, Thailand, Sri Lanka en diverse Europese landen met de caravan nadat vroeger Duinrell met de kinderen een favoriet stekkie was.

Kanjer

Nu gaat alles rustig aan. Af en toe eruit voor een bakkie hier of daar, thuis lezen of een kaartje leggen. ‘Gezelligheid kent geen tijd bij ons’, lacht Maarten die zijn Maartje nog steeds een kanjer vindt. Wat zijn dan de sterke kanten van haar man? ‘Hij is komisch en tevens zorgzaam’ zegt zij spontaan. Het klikt na al die jaren nog steeds tussen de twee. Maarten en Maartje. Een prachtige combinatie.‘Wij zijn rijk dat wij deze dag mee hebben mogen maken’, is het diamanten paar eensgezind.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement voor nog geen 5 euro per maand!

Uit de krant