De wedstrijd Quick Boys tegen Spakenburg zal de vuurproef zijn voor de eerste stap richting uitsupporters tijdens derby's.
De wedstrijd Quick Boys tegen Spakenburg zal de vuurproef zijn voor de eerste stap richting uitsupporters tijdens derby's. Foto: JvdO

Visser doet deur op een kier voor uitsupporters tijdens derby’s

Algemeen

In een brief die burgemeester Visser dinsdag 14 november aan de raad heeft gestuurd, geeft hij aan dat ´het college tijdens de winterstop wilt bekijken of er mogelijkheden zijn om beperkte groepen uitpubliek in de eerste helft van 2024 weer toe te staan als de wedstrijden zonder incidenten verlopen.’

Vuurproef

Als vuurproef voor dit mogelijke besluit neemt Visser de wedstrijd Quick Boys tegen Spakenburg van 25 november. Bij deze wedstrijd, naast de bekende derby’s, zijn normaliter geen uitsupporters toegestaan. Bij deze editie staat Visser een beperkt aantal uitsupporters toe om te testen of alles goed en veilig zal verlopen. Dit besluit houdt volgens Visser niet in dat na deze wedstrijd, indien deze goed verloopt, bij derby’s uitpubliek weer welkom is. Het komende jaar zal hij samen met de verenigingen en de politie beoordelen welke mogelijkheden er zijn.

Vertrouwen

In een overleg die Visser eerder deze maand had met de voorzitter van Quick Boys gaf de voorzitter aan dat hij in gesprek was met het bestuur van Spakenburg om tijdens de desbetreffende wedstrijd bij wijze van de eerste stap te willen zetten naar wedstrijden met uitpubliek. Een eerste stap waarbij de nodige maatregelen worden genomen om de wedstrijd zonder incidenten te laten verlopen. Daarbij verwees de voorzitter naar de succesvolle wedstrijd in de KNVB Beker tegen NAC Breda, die, ondanks de aanwezigheid van uitsupporters, goed was verlopen. Burgemeester Visser wil graag Quick Boys het vertrouwen geven om binnen strikte voorwaarden uitsupporters toe te staan bij de wedstrijd van volgende week tegen Spakenburg. Tijdens bovenstaand overleg heeft Visser samen met de voorzitter van Quick Boys de voorwaarden besproken waaronder deze wedstrijd plaats zal gaan vinden. Mochten deze voorwaarden niet worden nagekomen, dan zal volgens Visser deze eerste stap niet doorgaan. Signalen dat de openbare orde gevaar loopt, vallen hieronder.

Uit de krant