Afbeelding
Foto: pr

Filosofisch Café van start in Museum Het Spinozahuis

Algemeen

Het Spinozahuis in Rijnsburg start donderdag 23 november met een nieuwe publieksactiviteit: het Filosofisch Café. 

Vind je het ook leuk én interessant om met andere dorpsgenoten na te denken over persoonlijke, maatschappelijke en/of actuele vragen en dilemma’s? Tijdens het Filosofisch Café ga je daarover - onder begeleiding van een ervaren museummedewerker - met elkaar in gesprek en doe je waardevolle en verrassende inzichten op. Iedereen is welkom! Je hoeft geen filosofische achtergrond of kennis te hebben. De entree bedraagt € 10,00. Meld je graag van tevoren aan want; vol is vol.

Duurzaamheid

Het thema dat op 23 november aan bod komt, is ‘Duurzaamheid, is dat filosofisch te onderbouwen?’ Na een filosofisch getinte inleiding door een museummedewerker gaan deelnemers aan de hand van verschillende stellingen met elkaar in gesprek. De verwachting is dat de intieme huiskamersfeer van het museum bezoekers hiertoe uitnodigt. Onder het genot van een drankje (en een nootje) worden samen allerlei (nieuwe) perspectieven en inzichten verkend. Het Filosofisch Café start om 20.00 uur. Het programma duurt zo’n twee uur. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Vrijuit spreken

De open dialoog en gastvrijheid, twee pijlers van het Filosofisch Café, hebben een historische link naar Spinoza’s tijd in Rijnsburg. In de 17e eeuw was Rijnsburg de belangrijkste ontmoetingsplaats van ‘collegianten’, een liberale Protestantse stroming van vrijdenkers, waaronder Spinoza tal van vrienden had. In Rijnsburg hielden zij hun jaarlijkse bijeenkomsten of colleges, waarbij iedereen vrijuit kon spreken. Bij het avondmaal dat volgde, kon iedereen aanschuiven.

Lokale ontmoetingsplaats

Museum Het Spinozahuis is een plek voor ontmoeting en gesprek. Het Filosofisch Café draagt bij aan deze lokale ontmoetingsfunctie. Een activiteitencommissie geeft inhoud aan het Filosofisch Café. Deze commissie bestaat uit een klein aantal enthousiaste museumvrijwilligers. Zij zien de gesprekken met dorpsgenoten met “filosofische blijdschap” tegemoet. Doel van Museum Het Spinozahuis is om de komende twee jaar 10 verschillende Filosofische Cafés te organiseren.

Aanmelden kan door een mail te sturen aan: filosofischcafe@spinozahuis.nl..

Dit is een artikel uit De Rijnsburger.

Uit de krant