Uiteraard kreeg het diamanten paar bezoek van burgemeester Cornelis Visser. | Foto: Piet van Kampen.
Uiteraard kreeg het diamanten paar bezoek van burgemeester Cornelis Visser. | Foto: Piet van Kampen.

Rinus en Ria al 60 jaar een (h)echtpaar

Algemeen

Rinus Duindam (88) en Ria Duindam – Hoppezak (85) gaven op 17 oktober 1963 elkaar het jawoord en beloofden elkaar trouw voor het leven. Een belofte die altijd in stand is gebleven en daarom vierden zij op 17 oktober van dit jaar hun diamanten bruiloft.

Door Piet van Kampen

De wieg van Rinus stond in Voorschoten en Ria zag in Leiden het levenslicht. Het was ook in Leiden waarin zij elkaar jaren later ontmoetten tijdens een dansavond bij de destijds bekende dansschool Henny Boes. De liefdesvlam ontstak niet van het een op andere moment, bekent de diamanten bruid: ‘Rinus bracht me de eerste keer weliswaar naar huis, maar het is ook nog een paar keer uit geweest voordat het menens werd.’ En het werd menens. ‘Ik heb wel voor haar moeten vechten, want ik vond haar leuk,’ lacht Rinus. Een paar jaren later schoven zij elkaar de ringen om. Het werd een mooie trouwdag. ‘Een boottocht en al mijn collega’s uit de horeca hielpen aan boord’, herinnert Ria zich als de dag van gisteren.

Groen groener

Het jonge paar betrok een bovenwoning aan de Voorschoterweg in Valkenburg. Later gingen zij in het dorp wonen aan het Lambrechtsveld, eerst op nr. 24, later op nr. 12. Sinds een paar jaren wonen zij aan de Middenweg, hoek Castellumplein. Alles lekker gelijkvloers. ‘Helemaal naar onze zin.’

Ria werkte voor ze trouwde in de horeca, waar ze ook na haar trouwen nog een aantal jaren in doorwerkte. Rinus zorgde voor het brood op de plank en heeft tot aan zijn pensioen alleen maar groen gezien. Vanuit zijn voetbalclub Docos begon zijn carrière als de man die bij diverse Leidse voetbalclubs de velden onderhield, keurde en de lijnen trok. Later ook bij Valken ’68 waar hij tevens vrijwilliger werd. Het werd een leven lang op en in het groen. Nu doet hij het rustig aan. Ria speelt regelmatig bingo in het Dorpshuis, waar ze ook wel eens een kaartje legt. Rinus en Ria kregen twee zoons: Frank en Mark en het echtpaar is heel gelukkig met hun vier kleinkinderen. Een inktzwarte dag in hun leven was het plotseling overlijden van hun zoon Frank. 

Hoogtepunten in hun leven? ‘Toch eigenlijk wel onze trouwdag!’ vindt Ria. Rinus vond de vakantie naar Spanje ook heel leuk. Het diamanten huwelijksfeest werd gevierd met gezin en familie met een heerlijk diner aan het strand.

Uit de krant