
Even voorstellen: Bibliotheek Katwijk
AlgemeenEr worden steeds meer stappen gezet op weg naar de realisatie van het Cultuurbedrijf in Katwijk. In het Cultuurbedrijf willen Volksuniversiteit K&O, Muziekschool Katwijk en Bibliotheek Katwijk hun krachten bundelen en hun bestaande aanbod verbreden. Maar wie zijn deze ‘Cultuurpartners’ eigenlijk? En wat doen ze nu al? We stellen ze één voor één aan je voor. Deze keer: Bibliotheek Katwijk.
Wie bibliotheek hoort, zegt boeken. En misschien stilte. Maar wist je dat de bibliotheek anno 2023 veel meer is dan alleen maar die grote collectie? Met vier vestigingen in drie dorpen, ruim 15.000 leden, 183.000 jaarlijkse bezoekers, een Makersplaets, een Verhalenzaal, een digiTaalhuis, werkplekken, leestafels en natuurlijk een gratis kop koffie staat Bibliotheek Katwijk stevig in de samenleving. De ‘bieb’ verzorgt wekelijks gemiddeld 26 activiteiten: van kinderworkshops, cursussen, filmavonden en voorleesochtenden tot taallessen en spreekuren over geld, de energierekening of je computer. Ook biedt de bibliotheek plek aan allerlei groepen die er graag samen komen, zoals de breiclub op woensdagmiddag.
“Je kunt onze vestigingen zien als huiskamers in de wijk. Openbare ruimte toegankelijk voor iedereen, waar je zo even naar binnen loopt, ook als je geen lid bent. Daar maken we ons ook hard voor, want we vinden dat de bieb er voor iedereen is en dat het voor alle mensen belangrijk is om te kunnen meedoen en mee groeien in deze wereld. Niet iedereen kan dat even makkelijk.” aldus Jan Klerk, directeur van Bibliotheek Katwijk. Want dat de samenleving in rap tempo verandert, is duidelijk. En dat merkt de bibliotheek ook. Waar klanten vroeger vooral langs kwamen voor het lenen van boeken, komen ze nu steeds vaker om zich verder te ontwikkelen, hulp te zoeken bij digitale problemen of vragen te stellen, te werken en te studeren of gewoon om even ‘een bakkie’ te doen en anderen te ontmoeten. “Onze dienstverlening verandert daardoor. Boeken zullen nooit uit de bibliotheek verdwijnen, maar onze functie verandert en verbreedt . We zijn nog meer een plek geworden die mensen verbindt.” vervolgt Klerk.
En dat doet de bibliotheek niet alleen. Bibliotheek Katwijk is een samenwerkingspartner voor veel organisaties. Dat geldt niet alleen voor onze toekomstige fusiepartners Muziekschool en K&O. Er wordt bijvoorbeeld ook samengewerkt met de Gemeente Katwijk, het Welzijnskwartier, JES Rijnland, het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), Grip op de Knip Katwijk, het Katwijks Museum, de Katwijkse Duurzaamheidsweek, Natuurcentrum Katwijk en nog veel meer organisaties. Geregeld komen ook landelijke organisaties een kijkje nemen hoe de bieb in Katwijk het doet. Dit jaar was Bibliotheek Katwijk zelfs genomineerd als beste bibliotheek van Nederland. “We vielen op omdat we hard werken aan heel veel leuke en leerzame activiteiten voor onze bezoekers en juist op die activiteiten lag dit jaar extra focus bij de verkiezing” zegt Melanie van Dijk, manager marketing & communicatie bij de bibliotheek. Ook het digiTaalhuis in vestiging Hoornes/Rijnsoever staat bekend als best practice. Het digiTaalhuis is er als je beter wilt leren lezen en schrijven of wilt leren omgaan met de computer, tablet of telefoon. Tijdens diverse spreekuren, lessen en cursussen word je elke dag weer op weg geholpen.
Ook voor de jongste bezoekers is er van alles te doen. Bibliotheek Katwijk werkt samen met alle locaties voor kinderopvang in de gemeente en heeft schoolbibliotheken in 22 basisscholen. Daar maken kinderen kennis met wat de bibliotheek te bieden heeft. Leesconsulenten komen regelmatig langs op school om programma’s te verzorgen rondom
de bevordering van leesplezier. In de vestigingen Katwijk aan Zee en Hoornes/Rijnsoever is er voor de kinderen bovendien een mooie speelplek. En als de kinderen ouder zijn, kunnen ze aansluiten in de Makersplaets. De Makersplaets is de doe-afdeling van de bibliotheek, waar kinderen van 4 tot en met 12 jaar op een interactieve en speelse manier aan de slag gaan met 21-eeuwse vaardigheden en ontdekkend kunnen leren. Van programmeren met LEGO en werken met de 3D printer tot de knutselclub en Minecraft workshops. Op de Makersplaets is ook een Nintendo Switch aanwezig en in 2022 is er een Legomuur gerealiseerd waar kinderen gratis mee kunnen spelen.
Jongeren lezen natuurlijk voor de lijst, maar vinden de bieb ook steeds vaker vanwege de werk- en studieplekken. In 2023 is ‘Bieb Clubhouse’ opgericht, een programma om de bibliotheek nog meer onder de aandacht te brengen bij jongeren. “De bibliotheek is openbaar voor iedereen en daar zijn we trots op! Of je nu Young Adult boeken lover bent, een plek zoekt om te chillen en te Mario Karten of met een gratis koffietje erbij in gesprek wilt gaan over de grote thema’s in het leven: in de bibliotheek kan én mag het allemaal” vertelt Van Dijk.
Hoe ziet jullie toekomst eruit?
Klerk: “Wij gaan straks onze krachten en expertise bundelen met K&O en de Muziekschool, zodat we nog sterker staan. We doen al veel in onze huidige - beperkte - panden. Als we kunnen verhuizen naar de geplande nieuwe huisvesting komt alles samen: cursussen, film & voorstellingen, horeca, werkplekken tot lezingen & debat, muzieklessen en natuurlijk mooie bibliotheekcollecties. En dat allemaal vrij toegankelijk, in de openbare ruimte, beschikbaar voor iedereen! We zijn er trots op dat we mensen kunnen blijven verbinden en straks ook een podium kunnen bieden. Of het nu een lokaal talent is die bij ons op de piano komt spelen, een inwoner die over een bijzondere verzameling wil vertellen, of iemand die een mooie talencursus komt geven. We doen het voor én met elkaar.”







