Wethouder Sonny Spek: 'Er gaat intensiever gecommuniceerd worden richting de inwoners'.
Wethouder Sonny Spek: 'Er gaat intensiever gecommuniceerd worden richting de inwoners'. Foto: Gemeente Katwijk

Verlenging met bedenkingen over warmtesamenwerking

Algemeen Politiek

Geen wensen en bedenkingen uiten. Dat was het verzoek van het college van burgemeester en wethouders aan de raad over de verlenging van de Samenwerkingsovereenkomst Warmte Leidse Regio. Maar bedenkingen werden er vorige week donderdag in de raadsbijeenkomst volop geuit.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Die samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude gaat over de warmtetransitie. Doel is onder andere de realisatie van een Open Regionaal Energie Systeem (ORES) om zo niet afhankelijk te zijn van ‘aardgas als dominante energiedrager’ en de ‘onzekere en stijgende energieprijzen’, vanwege de oorlog in Oekraïne. Het college vraagt de raad een krediet beschikbaar te stellen van zo’n 460.000 euro voor de periode 2023-2025 ‘ter realisatie van gezamenlijke doelstellingen’.

Hoewel verschillende partijen het voorstel steunen, had bijna iedere partij de nodige op- en aanmerkingen.

Onder meer CDA, D66 Katwijk en GemeenteBelangen (GB) maken zich zorgen over participatie. ‘Betrek onze inwoners bij iedere keuze, want het is een grote verandering’, zegt Jonathan de Mooij van CDA. ‘Maar de samenwerking is essentieel en daarom steunen wij het voorstel’, vervolgt hij.

Wethouder Sonny Spek beaamt dat er actiever geparticipeerd kan worden en dat dat ook gaat gebeuren. ‘We gaan de warmtevisie herzien en daar zit een groot stuk participatie bij.’ Hij kondigt een enquête aan en zegt toe, dat er intensiever gecommuniceerd gaat worden richting de inwoners.

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week. Voor nog geen 5 euro per maand heeft u al een abonnement.

Uit de krant