Afbeelding
Foto: PR

Dorpsarchief en beeldbank Oud-Valkenburg

Algemeen Valkenburg

Tijdens de opening van de paardenmarkt vorige week woensdag heeft de Vereniging Oud Valkenburg de bekendmaking gedaan dat er voor alle Valkenburgers (en uiteraard andere geïnteresseerden) nu een dorpsarchief online is. Dat meldt de vereniging in een persbericht.

Het idee van een dorpsarchief is afkomstig uit de provincie Friesland. 

In samenwerking met een aantal kleine Friese dorpen en later ook met de Vereniging Oud Valkenburg, is dit idee vormgegeven tot wat wij nu kunnen presenteren als ons Valkenburgse dorpsarchief. Een dorpsarchief is meer dan een beeldbank omdat het – vergelijkbaar met Wikipedia – veel meer informatie omvat, inclusief documenten, tekst en bewegende beelden en onderlinge verwijzingen (links) naar diverse media.

Het geeft een compleet beeld van je eigen dorp, uiteraard afhankelijk van de bereidheid van mensen uit het dorp om informatie te leveren en/of mee te bouwen aan het compleet maken van het archief.

Als Vereniging Oud Valkenburg bieden wij nu een platform waar het hele dorp met ons mee kan kijken in de geschiedenis en ook zelf een bijdrage aan kan leveren.

Het dorpsarchief biedt zo bijvoorbeeld een platform om met dorpsgenoten zgn. dorpsgesprekken te organiseren rondom een thema. En zo onder het genot van een bakje koffie terug te blikken en verhalen te vertellen over vroeger. Uiteraard zullen we die verhalen toevoegen aan het dorpsarchief.

De Vereniging Oud Valkenburg is al maanden bezig om het dorpsarchief te voeden met informatie. De eerste stap daarin is het plaatsen van foto’s. Deze foto’s zijn vindbaar via een uitgebreid menu en met een zoekfunctie. Centraal staan de zogenaamde vensters die telkens een aspect of onderwerp uitlicht. Zo willen we alle straten van foto’s voorzien van vroeger en nu en zo ook met gebouwen, verenigingen etc. 

Een dorpsarchief is nooit af en zal met medewerking van dorpsgenoten blijven groeien en steeds interessanter worden. 

Dus vandaar onze oproep: Kom kijken en bouw mee aan jullie eigen dorpsarchief. 


Het dorpsarchief is te vinden op www.dorpsarchiefoudvalkenburgzh.nl

Uit de krant