default
default Foto: Marc Wonnink

Provincie gaat haalbaarheidsonderzoek naar windturbines Valkenburgse Meer doen

Algemeen

De Provincie Zuid-Holland gaat een haalbaarheidsonderzoek naar windturbines bij het Valkenburgse Meer doen. Dat is donderdagmiddag per brief medegedeeld aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk. Het gemeentebestuur liet eerder aan de provincie weten niet zelf windturbines op die plek te (laten) ontwikkelen. Omwonenden, ondernemers en het grootste gedeelte van de gemeenteraad ziet het niet zitten.

De afspraak tussen de gemeente en provincie om te onderzoeken of windturbines daar mogelijk zijn, stamt al uit 2014. De gemeente Katwijk liet diverse onderzoeken uitvoeren en concludeerde dat er geen businesscase voor windturbines in het recreatiegebied. Een brief ging naar het provinciehuis met de mededeling, ‘wij gaan het niet doen.’

Haalbaarheidsonderzoek

De provincie laat nu weten de bestuursovereenkomst op te zeggen en zelf een haalbaarheidsonderzoek te doen. Als dat een soortgelijk onderzoek is als de gemeente Katwijk liet uitvoeren, staat de uitkomst al vast. Windturbines zijn niet realistisch daar.

De provincie verwacht begin volgend jaar de resultaten op te kunnen leveren van het onderzoek. De omgeving wordt volgens de provincie betrokken bij het proces.

Uit de krant