Een bijzondere patiënt van de dierenambulance: een ijsvogel.
Een bijzondere patiënt van de dierenambulance: een ijsvogel. Foto: PR

Geen actieve rol college nieuwbouw Vogelasiel

Algemeen

Katwijk neemt geen actieve rol bij het zoeken naar een locatie voor de Dierenambulance & Vogelasiel Regio Leiden binnen de gemeentegrenzen, maar mocht het Vogelasiel zelf met een locatievoorstel komen, dan wil het college van burgemeester en wethouders ‘zeker bekijken of hier medewerking aan verleend kan worden’.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Dat schrijft het college in een brief aan D66 Katwijk en GemeenteBelangen (GB) naar aanleiding van vragen over het overvolle vogelasiel in Leiderdorp. Daarnaast zoekt de Dierenambulance/Vogelasiel een nieuw onderkomen, maar die ontwikkelingen zijn, aldus D66 en GB, ‘perspectiefloos’.

De nieuwe beoogde locatie zou aan het Valkenburgse Meer zijn. Op de site van de dierenambulance schrijft voorzitter Jaap van Meijgaarden daarover in juli. ‘We proberen al meer dan drie jaar een perceel grond te verwerven voor nieuwbouw. Die grond is in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, maar ook Rijkswaterstaat en de provincie zijn erbij betrokken. Het is al maanden bekend dat geen van die partijen nog behoefte heeft aan die grond, maar tot verkoop moet nog steeds worden besloten, terwijl duidelijk is dat Leiden aan onze nieuwbouw zijn medewerking zal verlenen.’ 

Onafhankelijkheid

D66 en GB stelden schriftelijke vragen aan het Katwijkse college. Zo wordt onder meer gevraagd naar welke rol het college voor zichzelf ziet in de zoektocht naar een passende nieuwbouwlocatie.

‘We hebben in principe een toetsende rol, maar als de gemeente Leiden ons vraagt om aan te schuiven dan zijn wij daar zeker toe bereid’, antwoordt het college.

De twee partijen willen eveneens weten of het college ‘een mogelijkheid ziet om het vogelasiel in Katwijk te laten verblijven’.

In zijn antwoord verwijst het college naar de onafhankelijke status van een gemeente. ‘We kunnen geen directe ondersteuning bieden bij een ruimtelijke procedure omdat we hierin als gemeente onafhankelijk moeten zijn. Als de Stichting Dierenambulance en Vogelasiel Leiden echter een geschikte locatie op het oog heeft dan zullen we, zoals we dat bij ieder initiatief doen, zeker bekijken of hier medewerking aan verleend kan worden.’

Uit de krant