Afbeelding
Foto: pr

Laatste dagen voor Bakkerij van Tilburg; ‘Wij hebben altijd volle bak gewerkt’

Algemeen

Het bericht sloeg in als een bom. Een maand geleden, zaterdag 15 april, maakte Johan van Tilburg in een video op Facebook bekend dat Bakkerij van Tilburg gaat stoppen: ‘Lieve volgers. Na 78 jaar moeten wij jammer genoeg stoppen met ons familiebedrijf. Dit is een zware en moeilijke beslissing geweest’.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Zaterdag 27 mei gaat voor de laatste keer de oven aan. ‘Ik ben de laatste die de oven ook weer uitzet’, blikt Johan van Tilburg weemoedig vooruit. In de bakkerij aan de Korte Voorhouterweg spreken we vader Hans en zoon Johan over deze ingrijpende beslissing.

‘Natuurlijk hebben we dit wel een beetje zien aankomen. Naast de stijgende gas- en energieprijzen, stegen ook andere kosten zoals de grondstofprijzen, verpakkingsmateriaal alsook de loonkosten. De oven is aan vervanging toe. Er moest elke maand geld bij en dat houd je niet vol’, legt Johan deze moeilijke beslissing uit. Zijn vader Hans voegt er aan toe: ‘Ook zagen we ons klantenbestand teruglopen…. Er zijn mensen geweest die eerlijk tegen ons kwamen zeggen dat ze zelf ook financieel op de kleintjes moeten letten en ons brood niet meer konden betalen’.

Altijd volle bak gewerkt

Naar aanleiding van deze mededeling heeft de familie Van Tilburg veel waardering en medeleven vanuit de Rijnsburgse gemeenschap ontvangen. ‘Reacties als: ‘Wat gaan we jullie lekkere broodjes, gebakjes en vergeet niet de paas- kerststollen en jullie zelf ontzettend missen. De lekkerste bakker op het dorp…bedankt voor alle jaren’. ‘Deze berichten op onze Facebookpagina hebben ons zeker goed gedaan’, laat vader Hans weten. Johan voegt er aan toe: ‘In de supermarkt werd ik ook aangesproken door iemand; Die vond het zo erg voor ons. Ik keek in de winkelwagen en zag daar witte bolletjes liggen. Ik wees daarna en zei: ‘Dat komt onder andere dat mensen geen brood meer bij de warme bakker kopen’.

Johan vervolgt: ‘Het is allemaal frustrerend. Maar we voelen deze beslissing zeker niet als falen. We hebben altijd zes dagen in de week volle bak gewerkt. Mijn vader, 71 jaar, is hier geboren en nooit meer weggeweest. En ikzelf heb mijn halve leven in de bakkerij rondgelopen’.

Specialiteiten

Het begon allemaal 78 jaar geleden. Johan vertelt: ‘Mijn opa Leen van Tilburg startte een bakkerij in het pand aan de Korte Voorhouterweg 1. In hetzelfde pand woonde lange tijd de familie boven de winkel en bakkerij. Totdat het ruimtegebrek te nijpend werd. De zakken meel stonden inmiddels in de woonkamer. In 1981 zijn mijn ouders daarom verhuisd naar een woning twee deuren verderop.

Familie van Tilburg komt oorspronkelijk uit het Brabantse Tilburg. Het was een boerenfamilie die gronden kocht in het gebied Kloosterschuur. Johan vertelt: ‘Mijn opa wilde geen boer worden en ging werken bij bakkerij Verboon. Vlak na de oorlog nam hij deze bakkerij over. In 1980 hebben mijn vader en zijn broer Wim de zaak overgenomen. In 2003 overleed oom Wim van Tilburg en zetten mijn ouders de zaak voort’. 

Zelf ging Johan vanaf zijn tiende mee met venten en koos er voor om ook in het familiebedrijf te werken. ‘Als bakker vind ik het eindresultaat wat je produceert leuk. Van niets maak je iets lekkers. Iets speciaals. Zoals bijvoorbeeld onze limoncelloslof, de turfjes en met de handgemaakt taart en gebak’, legt hij uit. En inderdaad daar kwamen we heel vroeg ons bed voor uit. 

Het personeel van Bakkerij van Tilburg heeft een keuze om bij Bakker van Maanen te gaan werken. Na twee maanden afwikkelen van lopende zaken, gaat ook Johan hier aan de slag. 

Nog een paar dagen…..Zaterdag 27 mei is het definitief. Dan sluit Bakkerij Van Tilburg de deuren en ovens en gaat het pand in de verkoop. 

Wilt u nog even gedag komen zeggen, dan is hiervoor deze laatste dag gelegenheid van 10.00 tot 13.00 uur in de bakkerij aan de Korte Voorhouterweg.

Dit is een artikel uit De Rijnsburger.

Uit de krant