Goed verstopt, maar toch, levert deze aggregaat extra stroom aan het Heerenhuys. | Foto: Cor de Mooy
Goed verstopt, maar toch, levert deze aggregaat extra stroom aan het Heerenhuys. | Foto: Cor de Mooy Foto: Cor de Mooy

Stroomnet piept en kraakt; Dieselaggregaat bij vluchtelingenopvang

Algemeen

De lange wachttijden bij netbeheerders zorgen voor steeds meer problemen bij bedrijven en overheden. Inmiddels is de wachttijd voor een stroomaansluiting opgelopen tot een paar jaar. Particulieren kunnen met bepaalde apparaten pieken in het stroomnet zien.

Door Marc Wonnink

In maart gaf netbeheerder Liander al een waarschuwing af dat het stroomnetwerk de vraag niet meer aankan. Omdat steeds meer huishoudens overschakelen op all-electric. Warmtepompen en elektrisch koken, eventueel met ook nog een elektrische auto. Kan het netwerk het niet bijbenen.

Om de verduurzaming niet tegen te gaan accepteert Liander een onstabieler netwerk. Steeds meer mensen nemen zonnepanelen. Dit zorgt voor piekmomenten op het net. Het elektriciteitsnet kan de opgewekte stroom niet goed meer kwijt, en de voltages lopen op. 230 volt is normaal, meer dan 240 volt is al gezien in Katwijk.

Af en toe een klein piekje is niet erg, maar bij grotere pieken kan schade ontstaan. In de provincie Groningen is vorige week een stroompiek geweest die schade aan apparatuur heeft veroorzaak. In Katwijk is dat nog niet aan de hand geweest.

De netbeheerder is genoodzaakt om bedrijven en overheden die een nieuwe stroomvoorziening willen, of uitbreiding van de huidige stroomvoorziening wensen, op een wachtlijst komen te staan.

Niet voldoende

Een van de organisaties die tegen de beperkingen van het stroomnet aanlopen, is de gemeente. In het Heerenhuys in Katwijk aan den Rijn zitten nu ruim een jaar Oekraïense vluchtelingen. Aangezien de stroomaansluiting daar niet voldoende is, heeft de gemeente een aanvraag gedaan om de aansluiting te verzwaren. Dat gaat een paar jaar duren voordat de netbeheerder dat kan doen.

Als noodoplossing is een dieselaggregaat ingezet. Op piekmomenten draait die aggregaat om voldoende stroom te voorzien. De ene keer twee uur per dag, de andere keer twaalf uur per dag.

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week.

Uit de krant