Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Brandweer Katwijk zoekt nieuwe vrijwilligers

Algemeen

De brandweer in Katwijk zoekt nieuwe vrijwilligers. Op 18 september is een informatieavond op de brandweerkazerne. Via de social media van brandweer Katwijk is het inschrijfformulier te vinden.

De post aan de Prins Hendrikkade is goed gevuld. Bij brand zijn binnen enkele minuten twee tankautospuiten en een autoladder op pad. Om in de toekomst die garantie ook te kunnen blijven bieden, is nieuwe aanwas nodig.

De hernieuwde oproep is een vervolg op de wervingscampagne die al sinds eind 2021 loopt. Vorig jaar januari stond het volgende in De Katwijksche Post: ‘Wat we zoeken is mannen en vrouwen, die straks afzwaaiende brandweermensen gaan vervangen. Iedereen denkt, dat we mannetjesputters zoeken, maar het belangrijkste is, dat je in ons team en daarmee in een van onze vier ploegen past. Net als de Katwijkse Reddingsbrigade of de KNRM zijn we een vrijwilligersorganisatie. We hebben alle drie onze eigen taak en eigen sfeer en het moet matchen tussen nieuwe vrijwilligers en organisatie. Over het algemeen kan iedereen, mannen en vrouwen, aan onze fysieke aanstellingseisen voldoen. En zeker vrouwen zijn welkom; zij hebben binnen ons korps al bewezen, dat ze prima hun ‘mannetje’ staan’, liet brandweerman Chris Onderwater eerder optekenen in de krant.

Onderwater vervolgt: ‘Brandweerwerk is afwisselend werk. Je begint met een tweejarige opleidingsperiode met één cursusavond per week. Maar de theorie wordt afgewisseld door meegaan tijdens uitrukken van de ploeg, waar je meteen al bij wordt ingedeeld. Zo worden theorie en praktijk afgewisseld en kunnen ploeg en jij vast aan elkaar wennen. Je opleiding omvat de vier onderwerpen van hulpverlening: brand, technische hulpverlening, waterongevallen en incidentbestrijding gevaarlijke stoffen. Na de opleiding word je officieel ingedeeld in de groep en ben je een van de tien. Overigens ook in rustige tijden zie je elkaar veel, want iedere woensdagavond is het oefenavond. Denk nu niet, dat we alleen techneuten zoeken. Onze vrijwilligers variëren van gemeenteambtenaren tot elektriciens’.

Uit de krant