Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Jaarlijkse lintjesregen daalde neer over het land; Ook viel er een buitje in de gemeente Katwijk

Algemeen

En van de vaderlandse tradities is om rond Koningsdag een aantal landgenoten in het zonnetje te zetten. Zij worden vanwege hun verdiensten voor de samenleving gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau of nog een gradatie hoger als Ridder of zelfs Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Al naar gelang voor hun bijdrage voor de maatschappij.

Door Piet van Kampen

Dat zij als vrijwilliger als het cement van de samenleving onmisbaar zijn staat buiten kijf. De een wat meer dan de ander. Onder de ruim 2800 landgenoten waaronder BN’ers ook minder bekende mensen maar wel ook zij die in onze gemeente hun sporen op welke wijze dan ook hebben verdiend. Woensdag vond de jaarlijkse happening plaats in de TheaterHangaar op het voormalige Vliegveld Valkenburg waar de voorstelling van de Soldaat van Oranje inmiddels haar 12 ½ jarig jubileum viert. Een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog waar Erik Hazelhoff-Roelfzema ook minimaal een lintje zou hebben verdiend. Producent van de succesvolle musical Fred Boot, werd in hetzelfde theater enkele jaren geleden al Koninklijk Onderscheiden.

Onze eigen gedecoreerden

Lovende woorden, het lintje, de oorkonde en de ruiker van burgemeesterr Cornelis Visser voor Ada van Duijn-Ouwehand uit Katwijk. Niet alleen voor haar maar tevens voor Anja Guijt-Hanekamp, Kees Haasnoot, Erwin Jonker, Jan Willem Kuijt, Michael van der Plas, René Plokker, Atie Plug -van der Plas, Ruud van Rijn, Anne Mieke Schuitemaker- Smaling, Jan de Vreugd, Arie Wassenaar, Cees Wassenaar en Joke Zwaan zijn de plaatsgenoten die allen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd. Dezelfde eer viel te beurt aan Jan van Egmond en Frans Bekkerin uit Rijnsburg. Laatstgenoemde kon niet aanwezig zijn maar ontvangt de onderscheiding op een later tijdstip. Gerrit Russchenberg uit Valkenburg behoorde eveneens tot het gezelschap dat als Lid in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd. De enige Officier die een erepodium verdiende was Peter Vink uit Rijnsburg. Deze hoogleraar en wetenschapper heeft veel internationale credits op zijn conto bij mogen schrijven maar was naast zijn drukke bestaan ook in Rijnsburg verdienstelijk als voorzitter van de kerkenraad en vrijwilliger bij de Gereformeerde Gemeente.

Verrast

Cees Wassenaar (OV Katwijk aan den Rijn ,cultuur en muziek) was aanwezig omdat er op slinkse wijze in de familie bekend was dat broer Arie gedecoreerd zou worden vanwege zijn verdiensten voor de Open Hof kerk, Christelijk koor The Revival Singers, de Otto Baron van Wassenaarschool, commissie Protestantse kerkdienst De Wilbert en Maaltijdservice Welzijnskwartier. Cees was zeer verrast dat hij zelf op het podium werd geroepen. ‘Ik was er voor mijn broer en nu overkwam mij dit’ klinkt hij toch blij verrast. Ruud van Rijn, auteur van de boeken ‘de De Roskam historie en de toekomst’ en 100 jaar bouwen en wonen in Katwijk is bestuurslid en vrijwilliger van de OV. Hij is dagelijks te vinden bij zijn Dierenweide bij De Wilbert. Ook is hij vrijwilliger bij de Stichting Oranjevallei. Een bezig baasje. Verrast. Verbaasd. ´´Tuurlijk zag ik dit niet aankomen maar voorzitter Jan de Winter had me met een lulsmoesie meegelokt dat een ander lid van de OV gedecoreerd zou worden. Toen ik in de hal kwam dacht ik dit klopt niet helemaal toen ik andere bekenden zag. ´Toch waardeer ik het dat de mensen die mij hebben aangedragen om in aanmerking voor deze Koninklijke Onderscheiding in aanmerking te komen. Al doe ik alles met veel plezier´.

Hier een overzicht van alle gedecoreerden in de gemeente Katwijk.


Uit de krant