Het elektriciteitsnetwerk moet de komende jaren fors uitgebreid worden. Nu nog is de regio verdeeld in drie voedingsgebieden; Bollenstreek, Leiden en Alphen. Dat moeten er vijf worden. | Foto: Liander
Het elektriciteitsnetwerk moet de komende jaren fors uitgebreid worden. Nu nog is de regio verdeeld in drie voedingsgebieden; Bollenstreek, Leiden en Alphen. Dat moeten er vijf worden. | Foto: Liander Foto: Marc Wonnink

Knipperende lampen en in de kou; elektriciteitsnetwerk onder druk

Algemeen

De betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk wordt minder. Gevolg, knipperende lampen en soms in de kou. Door drukte op het net en de keuze van netbeheerder Liander om verduurzaming niet in de weg te zitten, is er grotere kans op uitval.

Door Marc Wonnink

Omdat steeds meer huishoudens overschakelen op all-electric. Dus warmtepompen en elektrisch koken, eventueel met ook nog een elektrische auto. Kan het netwerk het niet bijbenen. ‘Uiteindelijk zal dan gewoon het licht uit gaan, mensen zullen in het donker zitten en in de kou,’ zegt Liander.

De netbeheerder gaf vorige week donderdag een presentatie in de Katwijkse gemeenteraad.

File op het net
Het netwerk loopt in snel tempo vol en de elektrificatie neemt snel toe, vooral nu de energieprijzen stijgen. Op sommige plekken in de regio is er al sprake van file op het net. Liander gaat daarom grote bedrijven vragen om op piekmomenten minder stroom te gebruiken om zo de druk op het net te verlichten. Nieuwe grootverbruikers komen in bijvoorbeeld Noordwijk op een wachtlijst te staan.

Voorlopig is er nog geen probleem in Katwijk, maar Liander verwacht wel schaarste als gevolg van de prognoses en aanvragen voor nieuwe aansluitingen. Elektriciteit voor nieuwe woningbouw is gegarandeerd, maar vooral die grootverbruikers zullen last krijgen van de schaarste.

1 op de 3 straten moet open, 2 keer zoveel elektriciteitshuisjes
Er is een grote uitdaging bij de ruimtelijke inpassing van verduurzaming en elektrificatie van wijken. 1 op de drie straten moet open, er moeten twee keer zoveel elektriciteitshuisjes gebouwd worden. Het laagspanningsnet staat onder spanning door het toenemende verbruik per woning. Dat komt door warmtepompen,elektrische auto’s en zonnepanelen. Op dit moment zijn 135 woningen per stroomkabel aangesloten. In de toekomst zijn dat er maar 25.

Liander staat nu voor de moeilijke keuze om of mensen te weigeren te verduurzamen, of het stroomnetwerk minder stabiel te laten worden. Voor dat laatste wordt nu gekozen. Liander verwacht dat de stabiliteit afneemt van 99,99 procent naar 99.97 procent.

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week.

Uit de krant