Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug. Dat gaan basisscholieren doen op 22 maart. | Foto: pr
Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug. Dat gaan basisscholieren doen op 22 maart. | Foto: pr Foto: pr

Wandelen voor Water op 22 maart

Algemeen

Op 22 maart gaan ruim 300 Katwijkse scholieren de sponsorloop doen voor een waterproject in Fadis, Ethiopië, waar ruim 27.000 mensen geen water meer hebben en in grote armoede leven.

In februari wordt er ter voorbereiding op de actie een gastles gegeven, met digitale lessen, uitdagingen en proefjes. Leerlingen van groep 7 en 8 van Noorderlicht (Colignyschool), Groen van Prinstererschool, Oranjeschool, Willem van Veenschool, ds. R.P.A Rutgerschool, Sjaloomschool en De Krulder leren op een leuke en informatieve manier over watergebruik in ons eigen land en over het project Fadis, Ethiopië.

Ziek door water
Momenteel hebben 27.200 mensen in dat gebied dringend water nodig. Zij hebben niet de middelen om water te kopen of ezels om water van een lange afstand te vervoeren. Veel mensen worden ziek door onveilig water.

Door de enorme droogte zijn ze soms 8-10 uur aan het reizen om water te zoeken. Dit gaat ten koste van het onderwijs van kinderen die moeten helpen met het zoeken naar water en voedsel en daardoor niet naar school kunnen gaan.

ZOA helpt door deze extreem arme huishoudens toegang te geven tot schoon (drink) water. Door watertransport op de korte termijn en voor de lange termijn, de toegang en beschikbaarheid van drinkwater, hygiëne en sanitaire voorzieningen te verbeteren. Daarnaast helpt de ZOA met voorlichting, zodat het afval op de juiste manier wordt weggegooid en niet het water vervuilt.

Sponsors zoeken
Na afloop van de gastles gaan de leerlingen op pad om sponsors te zoeken die hun sportieve prestatie willen belonen.

Op 22 maart zullen zij 6 kilometer wandelen met 6 liter water op de rug over het strand van Katwijk. En dat is een prestatie! Zo kunnen zij een beetje ervaren wat leeftijdsgenootjes in veel landen dagelijks meemaken.

Wilt u hen helpen om zoveel mogelijk geld op te halen voor deze actie? Namens de vluchtelingen, hartelijk dank. Ook kunt u hen als bedrijf sponsoren.

Wilt u de werkgroep sponsoren (als particulier of als bedrijf) om uit de kosten ( huur, muziekband, EHBO, materialen) te komen, stuur dan een mail naar onderstaand e-mail adres.

ZOA Werkgroep Katwijk, mcvduijn@planet.nl

Uit de krant