Het Noordzee Zomerfestival | Foto: pr / Ter illustratie
Het Noordzee Zomerfestival | Foto: pr / Ter illustratie Foto: pr

‘Jammer dat er maar zo weinig inwoners zijn’

Algemeen

Eén ‘inwoners’, dat was de opkomst bij een informatiebijeenkomst evenementenbeleid dinsdagavond in het gemeentehuis. Daarnaast vier raadsleden, zes evenementenorganisatoren en deze journalist. De bijeenkomst stond in het teken van vernieuwing van het evenementenbeleid. Dat is in 2016 opgesteld, en nodig aan actualisatie toe.

Door Marc Wonnink

Inwoners, pers en raadsleden waren uitgenodigd voor de bijeenkomst. Wat bleek, evenementenorganisatoren zijn voor een bijeenkomst op woensdagavond uitgenodigd. Dat tot verontwaardiging van de raadsleden. Die weten van niks, net als de pers. Grote thema’s zoals subsidies en financiering werden dan ook niet besproken dinsdagavond.

Waarom inwoners massaal wegbleven is gissen. Gaan evenementen gewoon goed? Is er geen overlast? Is dinsdagavond een lastige avond voor veel inwoners? De bijeenkomst was aangekondigd, ook in deze krant. Of had dat anders gemoeten?

Actualisatie
Door verschillende ontwikkelingen is het beleid uit 2016 inmiddels achterhaald. Zo zijn er ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid, stikstof, toegankelijkheid en nieuwe of veranderende evenementen.

Stikstof deed wat stof opwaaien. Nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat evenementenorganisatoren een stikstofberekening moeten gaan maken. Kosten, duizend euro. ‘Dat krijgen we niet meer terug’, sprak Harry Minnee van de Oranjevereniging Katwijk Zee. De gemeente nuanceerde een beetje: ‘Het moet nog worden bekeken.’

Consensus van de evenementorganisatoren is vooral dat de gemeente zich faciliterend richting de evenementen moet opstellen. De administratieve lasten voor evenementenorganisatoren moeten ook omlaag, vinden ze zelf. Voor evenementen die jaarlijks worden georganiseerd zou het fijn zijn als ze niet elk jaar al die papieren opnieuw moeten invullen.

Dit voorjaar komt de gemeente met een concept. De gemeenteraad stelt uiteindelijk het evenementenbeleid vast.

Uit de krant