In het talud van ’t Wantveld is het archeologisch depot gepland. De politiek geeft 9 februari een oordeel over dat plan. | Foto: archief/Adrie van Duijvenvoorde
In het talud van ’t Wantveld is het archeologisch depot gepland. De politiek geeft 9 februari een oordeel over dat plan. | Foto: archief/Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Lovende woorden voor archeologisch depot Limes

Algemeen

Het provinciaal erfgoeddepot met een Limes bezoekerscentrum in ’t Wantveld bij de Rijnmond in Katwijk aan Zee. Daar werden vorige week donderdag tijdens een raadssessie door verschillende insprekers lovende woorden over uitgesproken. Van winkelier en museum tot natuurcentrum en stichting Duinbehoud. Zij zien allemaal kansen om cultuur, historie en natuur met elkaar te verbinden. Maar niet iedereen is enthousiast.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Provincie Zuid-Holland heeft die locatie op ’t Wantveld aangewezen als voorkeurslocatie voor het provinciaal erfgoeddepot. Dat is ook de noordelijke grens (Limes) van het Romeinse Rijk dat benoemd is tot Unesco Werelderfgoed. In de raadsbijeenkomst van vorige week konden belangstellenden hun mening geven over de plannen.

Fons van Diemen, voorzitter van BIZZ Zeezijde, ziet het helemaal zitten. ‘De winkeliers staan achter het plan. Het depot betekent een kwaliteitsimpuls voor Katwijk. Het kan Katwijk verder op de kaart zetten als aantrekkelijke badplaats. Zonder Efteling-achtige taferelen. Wij zien het al voor ons; een groot bord bij die imposante uitmonding van de oude Rijn met de tekst ‘Non Plus Ultra’, ‘Verder kan men niet’.

Caroline Koiter spreekt in namens Natuurcentrum Katwijk, het Katwijks Museum, werkgroep Romeinen en Coast Busters.

‘We kijken er naar uit om bezoekers vanuit verschillende invalshoeken historie mee te geven en te wijzen op de bijzondere natuur en te leren zorg te dragen voor de wereld om ons heen’, meldt Koiter.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant