Afbeelding

Zo kun jij je omscholing financieren!

Algemeen

Een reden om te wisselen van baan kan komen doordat de huidige positie lichamelijk te zwaar is. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je van werken met je hoofd naar werken met je handen wilt. Wat de reden ook is, is het altijd mogelijk om bij jouw droombaan te komen. Woon jij in Katwijk? En wil je al een enige tijd wisselen van beroep? Dan kun je dit voor elkaar krijgen door je om te scholen. Het enige wat veel mensen tegenhoudt, is dat een omscholing behoorlijk veel geld kan kosten. Gelukkig heeft de overheid hier een oplossing voor. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

(Advertorial)

Het STAP-budget

De overheid vindt het belangrijk om te investeren in de Nederlandse burger. Om deze reden is het Stapbudget in het leven geroepen. Dit budget bedraagt maximaal 1000 euro en iedereen kan het één keer per jaar aanvragen. Wanneer een opleiding of cursus met succes afgerond wordt, hoeft dit geld niet terug betaald te worden. Daarnaast is het goed om te weten dat de opleidingskosten niet voorgeschoten hoeven te worden, omdat het bedrag van 1000 euro meteen van de opleidingskosten afgaat. Zijn de kosten van de opleiding of cursus hoger dan het STAP-budget? Dan zijn deze kosten voor eigen rekening. Een andere mogelijkheid om de resterende kosten te dekken, is door hierover met de werkgever in gesprek te gaan. Wellicht kan het opleidingsbudget van de huidige werkgever de overige kosten dekken. 

Vraag het STAP-budget aan

Het STAP-budget kan online makkelijk aangevraagd worden. Ten eerste is het belangrijk om een opleiding uit te kiezen. Heb je geen idee welke opleiding het beste bij jou past? Dan kun je ervoor kiezen om een studiekeuzetest af te nemen. Op basis van de uitslag kun je een goede indicatie krijgen van een passende opleiding. Vervolgens kun je je online aanmelden voor de desbetreffende cursus of opleiding en het STAP-budget aanvragen. Vervolgens zal de aanvraag bij het UWV verwerkt worden, waarna de aanmelder het STAP-aanmeldingsbewijs per mail ontvangt. Hierna kan de STAP-aanvraag op de eerstvolgende datum in het STAP-portaal van UWV aangevraagd worden. Wordt het STAP-budget toegekend? Dan zal de de instelling van de opleiding hier bericht over ontvangen. 

In het kort, wanneer je niet tevreden bent over je huidige functie of toe bent aan een nieuwe uitdaging, kun je je laten omscholen. Gezien deze kosten kunnen oplopen, kan het STAP-budget hierbij helpen. Zo kan een opleiding tot 1000 euro vergoed worden door de overheid. Op het moment dat het STAP-budget is toegekend, wordt dit meteen van de opleidingskosten afgetrokken.

Uit de krant