Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Katwijkers zeer tevreden over hun leven; Maar minder vertrouwen in politiek

Algemeen

Katwijkers zijn zeer tevreden over hun leven, meer dan de inwoners van buurgemeenten. Dat blijkt uit de ‘Brede welvaart’ monitor van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek). Maar het vertrouwen in Tweede Kamer en politie ligt weer lager dan bij buurgemeenten.

De CBS-monitor ‘Brede welvaart’ gaat over de kwaliteit van leven en van de omgeving waarin mensen leven. Dit betreft welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu.

In Katwijk geeft 88,2 procent aan tevreden te zijn met het leven. Dat is het hoogste percentage in de regio. In Noordwijk is het percentage 85,6 procent, in Wassenaar 85 procent en in Leiden 84,6 procent. 

Het laagste percentage van de buurgemeenten is in Oegstgeest: 84,3 procent.

Vertrouwen
Die tevredenheid werkt niet door als het gaat om vertrouwen in de Tweede Kamer, politie of rechters. Dan staat Katwijk op de laagste plaats met naar schatting 68,6 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder.

Dat vertrouwen in politiek en politie is in Leiden het hoogst: 74,3 procent, gevolgd door Oegstgeest (74 procent), Noordwijk (69,3) en Wassenaar (68,9 procent).

Vrijwilligerswerk
Katwijk staat bekend om het grote aantal vrijwilligers, maar staat niet bovenaan in de regio. Het CBS schat dat 42,3 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder het afgelopen jaar vrijwilligerswerk verrichtte. Dat is hoger dan Noordwijk (41,8), Oegstgeest (38,3) en Leiden (ook 38,3 procent). Maar Wassenaar telt meer vrijwilligers: 52,6 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder.

Volgens het CBS is de brede welvaart gestegen of stabiel gebleven. Op veel plaatsen in Nederland stijgen de materiële welvaart, arbeid en vrije tijd, en veiligheid.

Wel is er een daling in veel gemeentes met betrekking tot wonen, vooral door de toenemende afstand tot voorzieningen in minder stedelijke gemeentes.

Uit de krant