Lysander Mazee tijdens een lezing in de bibliotheek. | Foto: pr
Lysander Mazee tijdens een lezing in de bibliotheek. | Foto: pr Foto: pr

Katwijkse schrijver genomineerd door Jonge Jury

Algemeen

De Jonge Jury heeft dinsdag 10 januari bekendgemaakt dat de jeugdroman ‘Wolventijd’ van de Katwijkse auteur Lysander Mazee kans maakt op de Jonge Jury Debuutprijs. 

Jongeren tot 16 jaar oud mogen tot en met mei 2023 stemmen op de website van de Jonge Jury en bepalen de wie er wint. De Debuutprijs wordt 7 juni uitgereikt op de Dag van de Jonge Jury in TivoliUtrecht. 

Lysander, in het dagelijks leven leerkracht op de Dubbelburg in Valkenburg, debuteerde eind mei 2022 met ‘Wolventijd’ en presenteerde deze roman in de Hoofdbibliotheek van Katwijk. ‘Deze nominatie van de Jonge Jury is voor mij een enorme eer’, schrijft Lysander. ‘Als leerkracht vind ik het fantastisch hoe zij zich inzetten voor leesbevordering onder jongeren.’ 

‘Wolventijd’ is inmiddels in mediatheken van middelbare scholen door het hele land te vinden. 

Naar de Vikingtijd
In ‘Wolventijd’ komt de 19-jarige Auke vanuit onze tijd in de Vikingtijd terecht. Hier wordt hij gedwongen een kant te kiezen in een historische machtsstrijd in Noorwegen, terwijl zijn worsteling met zijn eigen identiteit zijn overlevingskansen op het spel zet.

Vanuit zijn liefde voor Noorwegen en levende geschiedenis heeft Lysander het Trondheim van de 11de eeuw zo realistisch mogelijk neergezet, maar ook een plek gegeven aan het magisch denken en de fantastische sagen van de Vikingen. Transformatie is hierbij een thema dat de wereld van de Vikingen verbindt met die van hoofdpersoon Auke.

Momenteel schrijft Lysander aan een nieuwe science fiction roman en een graphic novel voor jongvolwassenen. Binnenkort verschijnt er van hem ook een nieuwe novelle.

Theologie en zang
Lysander (1987) studeerde Theologie in Leiden en Klassiek Zang aan het Koninklijk Conservatorium. Tegenwoordig is hij werkzaam als leerkracht in het primair onderwijs.

Lysander schrijft romans en verhalen die gekenmerkt worden door magisch realisme en historische elementen, Scandinavische folklore, queer hoofdpersonages en psychologisceh gelaagdheid. In 2018 kwam zijn eerste verhaal ‘Uit de Diepte’ uit bij Dutch Venture Publishing. Dit verhaal wordt momenteel omgevormd tot graphic novel.

In mei 2022 werd zijn eerste roman, Wolventijd, uitgebracht bij DVP. Lysanders meest recente werk, Wisselkind, komt later dit jaar uit als novelle bij De Boekenvos. Stemmen voor de Jonge Jury Debuutprijs kan via de site www.jongejury.nl.

Uit de krant

Uit de krant