Brandweervrouw Lenneke Mol gaat in april de marathon in Rotterdam lopen. | Foto: Cor de Mooy
Brandweervrouw Lenneke Mol gaat in april de marathon in Rotterdam lopen. | Foto: Cor de Mooy Foto: Cor de Mooy

Lenneke Mol gaat de marathon lopen voor KWF

Algemeen

‘In april rent onze collega Lenneke de marathon van Rotterdam tegen de ziekte van kanker.’ Dit twitterden haar brandweercollega’s onlangs. Natuurlijk met een link erbij om haar te sponsoren. De 44-jarige chauffeur vertelt honderduit over de marathon, het hardlopen an sich en de voorbereidingen.

Door Cor de Mooy

Lenneke is naast brandweervrouw ook een echt sportmens. ‘Sporten heb ik eigenlijk altijd al leuk gevonden’, verklaart zij. Ze beperkt zich nu tot padel, mountainbiken en - natuurlijk - hardlopen. ‘Ach, ik vind eigenlijk alle sporten leuk.’

Ook bij brandweer Katwijk is zij met sport bezig. ‘Als testleider neem ik fysieke tests af voor het Preventief Periodiek Medisch Onderzoek.’ Heeft ze dan toch haar werk van haar hobby gemaakt? ‘Uiteindelijk wel een beetje’, lacht ze. ‘Maar ik loop met de kandidaten mee door het circuit’.

Duinlopers
Lenneke maakt deel uit van een hardloopgroep die zich De Duinlopers noemt. Haar collega Jaap introduceerde haar in de, aanvankelijk, mannengroep met: ‘ze heet Merel en ze loopt als een kerel’. 

Een belangrijke factor is voor haar de gezelligheid. ‘Met elkaar rennen is geweldig. Dat doe ik liever dan in mijn eentje een rondje Katwijk doen. Je kunt gewoon ondertussen met elkaar kletsen. Maar al doe je dat niet, dan is het nog prettig om samen te lopen.’

Rotterdam wordt voor Lenneke de eerste officiële marathon. ‘In coronatijd heb ik wel de afstand gelopen. Nu doe ik dat voor het eerst in wedstrijdverband.’ 

En dat terwijl ze juist niet eens zo van wedstrijden houdt. ‘Nee, er zit dan toch een bepaalde druk achter. Bovendien zou ik zeker niet in mijn eentje aan een wedstrijd meedoen.’ Voor haar is de gezelligheid de drijfveer. Gewoon samen meedoen.

Met twee Duinlopers heeft ze de stoute hardloopschoenen aangetrokken om in Rotterdam te gaan lopen. 

KWF
Via het KWF had zij zich aangemeld. Dat betekende dus ook dat er sponsorgeld opgehaald moest worden. ‘Daar hou ik eigenlijk helemaal niet van’, bekent ze. ‘Daar zag ik best wel tegenop’. Dat bleek achteraf niet nodig. Het liep beter dan verwacht.

‘Ik had als streefbedrag 500 euro gezet. Nou, dat was al heel snel binnen. Toen dacht ik: 1000 euro moet toch ook lukken.’ En dat deed het. Ook met wat hulp van haar twee dochters. ‘Met elke euro ben je blij’, aldus Lenneke.

Nu is het tijd om zich fysiek voor te bereiden. Volgende week gaat ze met een trainingsschema aan de slag. Of ze het haalt, dat is geen vraag. Wel binnen welke tijd. ‘Ja, ik ga het gewoon halen’, klinkt het nuchter. ‘Ik wil finishen tussen de 3.15 en 3.30 uur.’

Uit de krant