De fietspaden vanaf Rijnsoever en Park Rijnsoever verdwijnen in de nieuwe situatie. | Foto: Marc Wonnink
De fietspaden vanaf Rijnsoever en Park Rijnsoever verdwijnen in de nieuwe situatie. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Buurt niet overtuigd van veiligere Biltlaan

Algemeen

Buurtbewoners van Rijnsoever en Park Rijnsoever zijn niet overtuigd van het verkeersveiligere ontwerp van de oversteken bij de Pollux en de Schorpioen. Dat bleek dinsdagavond bij een inloopavond over de ontwerpen.

Door Marc Wonnink

Nu in Park Rijnsoever steeds meer mensen komen te wonen, spelen vragen rondom verkeersveiligheid van de oversteekplaatsen bij de Biltlaan op. Om die kruispunten en oversteken te verbeteren zijn er ontwerpen gemaakt.

Bij de oversteek Schorpioen komt een middeneiland. Volgens de gemeente zorgt dit voor een kortere oversteek beweging voor fietsers en voetgangers. Alle aantakkende wegen krijgen een ‘poortconstructie’. Dat moet er voor zorgen dat automobilisten met een lagere snelheid de wijk in- en uitrijden.

Fietsoversteken weg
Tot slot worden de aparte fietsoversteken weggehaald. Fietsers moeten in de nieuwe situatie oversteken via de reguliere wegen. Vooral die maatregel schiet bij de buurtbewoners het verkeerde keelgat in. Volgens hen levensgevaarlijk. De Biltlaan is volgens hen al een racebaan.

Door een afgebakend fietspad weg te halen, zullen automobilisten nog minder rekening gaan houden met fietsers. De gemeente stelt dat er door het weghalen van de fietspaden minder verkeersconflicten gaan plaatsvinden, en het dus veiliger wordt voor fietsers.

Tot slot is er nog de bushalte. Die ontneemt zicht voor automobilisten en fietsers. Volgens de buurt is het wachten tot er een ernstig ongeval gebeurd. De gemeente kon niet toezeggen die reclamezuil bij de abri te verwijderen.

Buurtbewoners hebben zelf ook wel ideeën over verbeteringen voor de verkeersveiligheid. Een tunnel, een enkel fietspad of fietsers voorrang. Echter lijkt dit ontwerp al beklonken te zijn. 

Bewoners kunnen tot 5 december reageren op het ontwerp. De planning is om voor de zomer 2023 de kruising bij de Schorpioen afgerond te hebben en die van de Pollux na de zomer.

Overigens werden buurtbewoners pas enkele dagen voor de bijeenkomst op de hoogte gesteld van de inloopavond.

Uit de krant

Uit de krant