De feesttent is opgezet bij het gerenoveerde voorfiltergebouw aan de Cantineweg. | Foto: Gwen Ouwehand
De feesttent is opgezet bij het gerenoveerde voorfiltergebouw aan de Cantineweg. | Foto: Gwen Ouwehand Foto: Gwen Ouwehand
Video

Erfgoed met een nieuwe functie: zuivering van drinkwater

Algemeen


Het voorfiltergebouw aan de Cantineweg in Katwijk is gerenoveerd door Dunea. Er is een innovatief systeem aangelegd met minder reststromen, een hogere capaciteit van drinkwater en beter in harmonie met de natuur. Afgelopen maandag werd de spoelwaterverwerkingsinstallatie geopend door burgemeester Cornelis Visser en Wim Drossaert, directeur Dunea duin en water.

Door Gwen Ouwehand

Het doel is om vanaf 2026 jaarlijks 7 miljard extra liter drinkwater te produceren vanuit het duingebied. Hiervan is 2 miljard liter al gerealiseerd. Bij die uitbreiding van de productie van drinkwater, hoort ook een passende aanvulling op de productielocatie, zoals aan de spoelwaterverwerkingsinstallatie.

Drinkwater
We hebben steeds meer drinkwater nodig. Dunea is er dan ook altijd mee bezig om genoeg drinkwater aan te bieden. Om in de toekomst ook nog aan die vraag te voldoen, zal flink geïnvesteerd moeten worden. ‘Bijvoorbeeld door de inzet van nieuwe bronnen en innovatieve technieken om het water te zuiveren’, vertelt directeur Drossaert.

‘We moeten meer drinkwater gaan maken, want er komen veel nieuwe mensen bij. Onder andere in Katwijk. Maar ook in Leiden en in de rest van de omgeving. En die mensen hebben natuurlijk allemaal drinkwater nodig’, legt de directeur uit.

Erfgoed
Al sinds 1912 produceert deze locatie schoon drinkwater. Toen het gebouw in verval raakte, werd het onderdeel van ons cultureel erfgoed. Daarnaast maakt Dunea gebruik van maatschappelijk geld. Die twee dingen bij elkaar zorgden ervoor dat als ze het monument wilden verbouwen, het wel weer onderdeel moest gaan worden van het zuiveringsproces. En dat is gelukt.

‘Samen met de erfgoedcommissie, de gemeente Katwijk en de omgevingsdienst hebben wij, in samenwerking met aannemer K. Dekker, nieuw leven geblazen in dit prachtige gebouw’, aldus Vincent Goedhart, de projectmanager. Hij vertelt dat het project doorzettingsvermogen en besluitvaardigheid eiste.

Innovatie
Door middel van alle innoverende middelen die in dit proces zijn gebruikt, is er een uitbreiding van 90 m3 per uur aan drinkwatercapaciteit. En ook voor de natuur heeft de renovatie zijn voordelen. De spoelwaterplas, die bij het vorige systeem werd gebruikt voor terugwinning, kan hierbij worden opgeheven. Deze ruimte kan nu worden in gericht ten behoeve van de grijze duinen.

Trots
Ondanks dat het een project was met vele uitdagingen, is het ze gelukt hun plannen te realiseren. Iedereen is daarom erg trots. ‘Het was geen makkelijk project. Ook de aannemers zeiden dat ze het een bijzonder project vonden. Daarom is het juist knap dat we het voor elkaar hebben gekregen’, vertelt Drossaert.

Ook de projectmanager zegt heel trots te zijn. ‘Het is gewoon heel erg mooi om te zien dat het uiteindelijk gelukt is en ook daadwerkelijk functioneert. En het doet wat het moet doen. Dat is super gaaf.’

De opening werd dan ook gevierd met alle betrokkenen onder het genot van een hapje en een drankje.

Uit de krant

Uit de krant