Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Katwijk gaat niet voor een vuurwerkverbod

Algemeen

Consumenten mogen dit jaar vuurwerk afsteken in de gemeente. De gemeente Katwijk gaat geen lokaal vuurwerkverbod instellen. Burgemeester Cornelis Visser laat weten komende dinsdag een besluit te verwachten in de collegevergadering. Landelijk zijn nu twaalf gemeenten met een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk.

Het college gaat inzetten op vuurwerkvrije zones (Ridderpark, Park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, het Heerenschoolbos met dierenweide en het park Westerhaghe). Dat was in 2019 ook al het geval.

De afgelopen twee jaar was een totaalverbod op vuurwerk. Toen speelde de coronapandemie en de druk op de zorg een rol. Nu corona op de achtergrond is verdwenen spelen de vragen rondom vuurwerk weer op.

In januari 2020 stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met een motie met het verzoek aan het gemeentebestuur om met een voorstel te komen om een vuurwerkverbod in te voeren én georganiseerde vuurwerkshows te organiseren. Vanwege corona schoof het toenmalige college het verzoek op de lange baan.

‘Over een lokaal verbod is in het verleden gesproken. Nadien is de landelijke wetgeving gewijzigd.’ Daarmee doelt de burgemeester op een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. ‘Wat dat betreft is de landelijke wet leidinggevend.’

Op oudejaarsavond is een vuurwerkshow van de PyroFreaks.

Uit de krant