Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om fietsers voorrang te geven op rotondes. | Foto: Marc Wonnink
Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om fietsers voorrang te geven op rotondes. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

College komt over half jaar met voorstel over wel of niet voorrang fietsers op rotonde

Algemeen

‘Eerst stappen, dan trappen, dan het openbaar vervoer en als laatste aandacht voor de auto.’ Wethouder Gerard Mostert maakte vorige week donderdag in de gemeenteraad duidelijk wat de ambities van het college van burgemeester en wethouders zijn als het gaat om mobiliteit, zoals verwoord in de Katwijkse Agenda Mobiliteit (KAM), waaronder onderzoek naar een mogelijke voorrang voor fietsers op rotondes.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad besprak vorige week het Meerjarige Uitvoeringsprogramma (MUP) van die KAM.  In de KAM staat een overzicht van maar liefst 70 maatregelen en 7 onderzoeken die de gemeente de komende 15 jaar wil realiseren. Maar dat was ‘te ambitieus en financieel niet uitvoerbaar, waardoor er keuzes moesten worden gemaakt’, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Meningen verdeeld
Hoewel de voorrangssituatie van fietsers op rotondes niet in de prioriteitenlijst staat, kondigde wethouder Mostert aan, dat het college voor de zomer van 2023 met een voorstel komt. De meningen over de voorrangssituatie zijn verdeeld. In Katwijk hebben fietsers in principe geen voorrang op rotondes, in Noordwijk en veel andere gemeenten wel. De wethouder kon nog niet aangeven waar het college naar neigt: voor of tegen.

Lees meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant

Uit de krant