Strandpaviljoens moeten met lange zijde ‘nagenoeg evenwijdig aan de duinen liggen.’ | Foto: SKvD
Strandpaviljoens moeten met lange zijde ‘nagenoeg evenwijdig aan de duinen liggen.’ | Foto: SKvD Foto: SKvD

Exploitanten strandpaviljoens boos over aanscherping van de regels

Algemeen

Een poging van de gemeente Katwijk om verrommeling op het strand tegen te gaan, is in het verkeerde keelgat geschoten van de exploitanten van de paviljoens en strandhuisjes. ‘Overregulering’, zegt de advocaat van de verenigde strandexploitanten. Ze willen juist flexibel kunnen ondernemen en lopen nu tegen in hun ogen absurde regelingen aan. De advocaat en de exploitant eisten afgelopen week bij de Raad van State vernietiging van het bestemmingsplan waarin de nieuwe regels zijn vastgelegd.

Door Adrie van der Wel

De gemeente vindt het nodig dat de paviljoens op de juiste plek en in de juiste richting staan. Opslagruimten voor strandstoelen moeten voortaan aan het paviljoen vaststaan. En voor de strandhuisjes geldt dat buiten een vijfmeterzone voor de gevels geen objecten als picknicktafels mogen staan.

Grootte van paviljoens
Een van de grootste bezwaren van de exploitanten is dat hun paviljoens minstens 275 vierkante meter groot moeten zijn. Dat lijkt vreemd, want een ondernemer wil toch meestal een groter dan een kleiner paviljoen. Maar volgens hun advocaat is dat niet zo. ‘Het is evident dat als de temperaturen stijgen er meer behoefte is aan een buitenterras dan aan een binnenruimte.’ Daarnaast kost het verwarmen van een groot paviljoen veel energie, zegt de advocaat.

Volgens de advocaat willen de ondernemers dus de mogelijkheid hebben om kleinere paviljoens neer te zetten. Bovendien willen ze het recht hebben om de paviljoens haaks op de duinenrij te zetten, waardoor ze beter op de zonnestand staan.

Maar dat vindt de gemeente geen goed idee. Daar zit een stedenbouwkundige reden achter. ‘We willen het ruimtelijk aantrekkelijker maken langs de duinvoet.’ Een meer eenvormige opstelling van de paviljoens en minder her en der opgeslagen strandmeubelen.

Meer in De Katwijksche Post van gisteren.

Uit de krant