Deze newsroom hangt vol met schermen. Met hoeveel schermen de gemeente gaat werken is niet duidelijk.
Deze newsroom hangt vol met schermen. Met hoeveel schermen de gemeente gaat werken is niet duidelijk. Foto: Anthony Quintano / Flickr

Katwijk krijgt een ‘newsroom’

Algemeen

De gemeente Katwijk krijgt vanaf volgend jaar een ‘newsroom’ (nieuwskamer). Voor 145.000 euro per jaar wordt het nieuws geanalyseerd om zo te monitoren wat er in de samenleving gebeurt. KiesKatwijk en PvdA willen dat geld liever gebruiken voor de bibliotheek, maar kreeg daar vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen geen steun voor.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het college stelt in de begroting voor om de komende vier jaar jaarlijks 145.000 euro beschikbaar te stellen voor een ‘newsroom’.

‘In de newsroom werken medewerkers vanuit verschillende disciplines samen om het nieuws te analyseren. Ze verzamelen berichten op social media, kranten, maar ook telefoontjes van inwoners en meldingen via WhatsApp en e-mail worden meegenomen. Zo ontstaat een goed overzicht van wat er buiten gebeurd en wat er nodig is van de gemeente’, staat in de begroting.

KiesKatwijk en PvdA komen met een amendement om die jaarlijkse bijdrage te gebruiken om de ‘nog openstaande bezuinigingsopgave voor de bibliotheek van tafel te halen’. Muziekschool en bibliotheek hebben nog een bezuiniging te realiseren vanaf 2026. Het gaat om 213.000 euro voor de Muziekschool en 100.000 euro voor de bieb. 

In het amendement wordt een dergelijke nieuwskamer ‘onvoldoende urgent’ en ‘overbodige luxe’ genoemd. ‘Het nut en de noodzaak van een dergelijke ‘Newsroom’ valt in het niet bij vergelijking met de maatschappelijke functie die een instelling als de Bibliotheek’.

Wethouder Sonny Spek wijst op het belang van een newsroom. ‘Je ziet verandering qua communicatie. Ook digitaal. Dit is om polarisatie tegen te gaan.’ 

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk is het ‘totaal oneens met de wethouder’. ‘Mensen die beleid maken, moeten in de samenleving rondlopen en weten wat daar aan de hand is.’

Het amendement wordt verworpen en het plan voor een ‘newsroom’ gaat door.

Uit de krant