Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Sinterklaas opent 75ste Flower Parade

Algemeen

Praalwagens en auto’s vol feestelijke bloemenpracht


Wie o wie zou de 75ste Flower Parade 2022 officieel openen? In de aankondiging had de organisatie van Flower Parade 2022 laten weten dat de mystery guest uit het buitenland zou komen….

Niemand minder dan Sinterklaas in hoogst eigen persoon, met natuurlijk een aantal pieten, reed vrijdagmiddag een van de hallen van Royal FloraHoland in Rijnsburg binnen. Sinterklaas had de uitnodiging om in de zomer naar Nederland te komen om dit bloemenspektakel te openen, heel graag aangenomen. Het thema van de 75ste editie van de Flower Parade is Feest. En Sinterklaas houdt wel van een feestje.

Feest
‘Want het is feest’, liet Dirk Hogervorst, voorzitter van Stichting Rijnsburgs Bloemencorso aan de genodigden weten. ‘Feest omdat we na twee jaar weer kunnen rijden. Ook feest omdat de Flower Parade Rijnsburg, samen met andere corso’s in Nederland door Unesco is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. Een bijzondere erkenning voor alle corso’s in Nederland. Het is ook feest omdat de kleurrijke bloemenstoet voor de 75ste jaar wordt georganiseerd’, zo vatte Hogervorst samen.

De praalwagens die door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk rijden hebben dan ook feestelijke thema’s, zoals: Carnaval, Kerstfeest, Bloemenfeest, Muziekfeest, Bruiloftsfeest, Geboortefeest. De praalwagen Kinderfeest is een ontwerp van groep 7 van de Oranje Nassauschool uit Rijnsburg. Juf Anja de Jong had gereageerd op de oproep van de organisatie om een praalwagen te bedenken. Hun idee en creatie is verwerkt in praalwagen Kinderfeest. ‘Op deze manier willen we de jeugd betrekken bij deze traditie. Want wie de jeugd heeft heeft de toekomst’, aldus voorzitter Hogervorst.

Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Katwijk liet weten trots te zijn op dit bloemenfestijn: ‘Ik heb al de meest schitterende creaties gezien. En net als het Kindercorso is de Flower Parade Rijnsburg het visitekaartje voor ons dorp’.

Traditie
Sinterklaas was blij dat hij weer in Rijnsburg mocht zijn. Hij en zijn pieten kregen dan ook een warm onthaal op de klanken van de bekende Sinterklaasliedjes. ‘Het Sinterklaasfeest op 5 december is een traditioneel feest. En dat is de Flower Parade ook’, zo liet de goedheiligman zich ontvallen. Wel vond hij het jammer dat het Sinterklaasfeest nog niet benoemd is tot immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. ‘Ik en daarmee het Sinterklaasfeest, ga al veel langer mee en zou best op deze lijst mogen”, aldus de Sint.

De vrolijke Sint had nog de eer om de prijzen bekend te maken van de mooiste praalwagen en personenauto. De vakjury en de publieksjury hadden beide de personenauto van Van Egmond Lisianthus BV, naar een arrangement van Astrid van den Berg bekroond tot de mooiste personenauto van de Flower Parade. ‘De bloemen in de hoofdrol vormen een mooi lijnenspel, het lijkt wel of ze zweven’, aldus beide jury’s.

Prijzen
De mooiste praalwagen, volgens de vakjury, is Carnavalsfeest, aangeboden door Gemeente Noordwijk, arrangeur Jaap Wisse. ‘De kleuren zijn mooi in evenwicht en het thema Carnaval komt duidelijk tot uiting. Het publiek die vrijdagavond de Flower Parade Show heeft bezocht, mocht een stem uitbrengen voor de mooiste praalwagen.

De personenauto ‘Tropisch feest’ aangeboden door WBE, en arrangeur Femke Lek, had volgens de vakjury het thema het best uitgewerkt. Met goed gebruik van de materialen en deze spectaculair gebruikt.

De Bindersprijs was voor de personenauto, aangeboden door Verhees Notarissen. De arrangeurs Cees de Koning en Frits Driessen hadden samen goed voor kwaliteit en uitvoering van het geheel gezorgd, zo meende de vakjury.

Zaterdag vertrekt de Flower Parade om 13.00 uur vanuit de veiling door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Zondag is de kleurrijke bloemenstoet te aanschouwen op de Boulevard in Noordwijk.

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: zaterdag 13 augustus is er een live-registratie van het bloemencorso uitgezonden door RTV Katwijk. Deze wordt dagelijks tijdens de herhalingen getoond.

En woensdag 17 augustus is er een registratie te zien om 17.05 uur bij MAX op NPO 1.

Uit de krant

Uit de krant