De aanleg van de Bubble Barrier. | Foto: RD
De aanleg van de Bubble Barrier. | Foto: RD Foto: RD

Bubble Barrier bubbelt even niet

Algemeen

De Limes Bubble Barrier is in verband met de aanhoudende droogte tijdelijk uitgezet. Tijdens de droogte wil het Hoogheemraadschap van Rijnland zo veel mogelijk zoetwater vasthouden. Daarom pompt het boezemgemaal in Katwijk geen water naar de Noordzee. Dat zal naar verwachting de komende tijd zo blijven. De Limes Bubble Barrier werkt het beste als het gemaal aanstaat. Door het langdurig uitstaan van de pompen, is er nauwelijks stroming en wordt er nagenoeg geen plastics afgevangen. Om energie te sparen is de Limes Bubble Barrier daarom tijdelijk uitgezet.

De Limes Bubble Barrier is een bellenscherm. Vlak voor het gemaal in de Rijn ligt een buis op de bodem met gaatjes, hier wordt lucht door geblazen. Het bellenscherm drijft dat vervolgens naar een opvangbak aan de waterkant, waar het plastic uit het water wordt verwijderd. Op die manier komt er minder plastic de Noordzee in. Zo hebben planten en dieren geen last van plastics en kunnen ze zich volop ontwikkelen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit.

De Bubble Barrier is een initiatief van de provincie Zuid-Holland, het samenwerkingsverband Holland Rijnland, de gemeente Katwijk, Coast Busters, The Great Bubble Barrier en Rijnland. Andere partners zijn de gemeenten Alphen aan de Rijn, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Utrecht en Woerden.

Uit de krant

Uit de krant