Het Kindercorso was donderdag vroeg, maar warm.
Het Kindercorso was donderdag vroeg, maar warm. Foto: CvdS

Maatregelen vanwege de warmte

Algemeen

Sinds woensdag geldt in heel Nederland het Nationaal Hitteplan. Hiermee waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM organisaties en mensen die werken in de zorg voor de aanhoudende hitte, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden.

De komende dagen is de kans op een landelijke hittegolf heel groot. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen op rij 25 graden of meer worden met op drie van die dagen uitschieters van 30 graden of meer.

Aanhoudende hitte vormt in het bijzonder een risico voor de gezondheid van ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht, meldt het RIVM.

Organisaties nemen inmiddels maatregelen om bezoekers te beschermen tegen de hitte. Zo heeft het Noordzee Zomerfestival het hitteprotocol in werking gesteld. ‘We hebben een tappunt met bekers geïnstalleerd. Verder zijn de zijkanten van de tent er grotendeels uit en hebben we extra ventilatoren geïnstalleerd’, zegt Marco den Engelsman van het festival. Verder is het terras overdekt. ‘Het was gisteren heel goed uit te houden in de tent. Beter dan er buiten!’

Petra Westra van de Oranjevereniging Rijnsburg laat weten dat de locatie van de Feestweek in Rijnsburg in dit geval wel goed uitkomt. ‘We zitten midden in het centrum van Rijnsburg. Door de bomen en bebouwing zijn er veel schaduwplekken. We informeren de bezoekers ook om genoeg te drinken.’ Verder nemen mensen zelf ook maatregelen, door bijvoorbeeld een hoedje op te zetten. ‘We hebben ook een waterpunt opgezet op het Burgemeester Koomansplein. Daar kan men gratis water vullen.’

Uit de krant