Wespen gaan buiten het wespennest op zoek naar zoet eten. | Foto: pr
Wespen gaan buiten het wespennest op zoek naar zoet eten. | Foto: pr Foto: pr

Warm weer zorgt voor wespenplagen

Algemeen

Ongediertebestrijders in heel Nederland komen massaal handen tekort om alle wespennesten te bestrijden. ‘En dan moet de échte grote overlast nog komen’, zegt David van den Broek, namens Beestjes Kwijt als ongediertebestrijder actief in Limburg. 

‘Het wespenseizoen is vroeg begonnen’, zegt ongedierte deskundige Peter Traas. ‘Een droog voorjaar en een tot dusver warme zomer zorgen ervoor dat er nu enorm veel wespen zijn. 

De wespenbestrijders zien regelmatig dat mensen eerst zelf proberen een wespennest te bestrijden. ‘Kansloze zaak én gevaarlijk!’, zegt Van den Broek. ‘De bestrijdingsmiddelen die je als particulier gebruikt zijn niet sterk genoeg en de materialen voldoen niet. Je komt niet diep genoeg in het nest, dus blijft een deel van de wespen in leven. Ze bouwen gewoon stug door, maar eerst gaan ze in de aanval!’

Mensen zijn ongerust
Ongediertebestrijdersplatform Beestjes Kwijt hoort van de bestrijders hoe druk ze zijn, maar zien dit ook aan het aantal bezoekers op het platform. 

‘We zijn in juni alleen al 500.000 keer vertoond op Google, naar aanleiding van de zoekwoorden ‘wespen’, ‘wespennest’ en ‘wespennest verwijderen’, zegt Merijn Janssen, directeur van het platform. ‘Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Halverwege juli zaten we al op ruim 400.000 vertoningen.’

Mensen gaan naar buiten, steken de barbecue aan, bezoeken openbare zwembaden of zitten lekker op een terrasje. Dit staat garant voor veel wespenoverlast. 

Wat je tegen wespen kunt doen? ‘Niet zo heel veel’, zegt Janssen. ‘De wespen zijn bezig met overleven en hebben zoet voedsel nodig. Dat vinden ze bij ons aan tafel. Je kunt enkele wespen weghouden met een wespenval of een plantenspuit, maar als de overlast echt groot is, zit er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Dat laat je beter weghalen. 

En nogmaals, doe dit niet zelf! In een volgroeid wespennest leven duizenden wespen. Als die aanvallen, ben je je leven niet zeker. Laat het over aan een professionele bestrijder!’

Uit de krant

Uit de krant