De hoeveelheid peuken op strand is enorm. Slecht nieuws vanwege het plastic. | Foto: Mart Smit - Stichting De Noordzee
De hoeveelheid peuken op strand is enorm. Slecht nieuws vanwege het plastic. | Foto: Mart Smit - Stichting De Noordzee Foto: Mart Smit Stichting de Noordzee

Aandacht voor peuken op het strand

Algemeen

De negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is volop aan de gang. Vijftien dagen lang ruimen duizenden vrijwilligers afval op langs de hele Noordzeekust. Zo vragen ze aandacht voor een schone en gezonde Noordzee. Deze editie is er extra aandacht voor vervuiling door peuken. Vandaag is Katwijk aan de beurt.

Ruim 2000 vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de 30 opruimacties: elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen. Maandag 15 augustus is de laatste dag van de Tour bij Zandvoort - dan worden de resultaten bekendgemaakt.

Peukenvrije stranden
Op populaire stranden in Nederland is de sigarettenpeuk het meest gevonden afval.

Vorig jaar zijn er in vijftien dagen maar liefst 57.772 peuken van het strand geraapt. En peuken bestaan grotendeels uit plastic. Er zitten allerlei giftige stoffen in en één peuk kan wel 1.000 liter water vervuilen.

‘Dus ze horen absoluut niet thuis in de natuur’, vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. ‘Het strand is geen asbak. Peukenvrije stranden zijn nodig voor een schone en gezonde zee.’

Daarom worden tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour elke dag alle peuken apart gehouden en geteld. Hiermee maakt Stichting De Noordzee deze vervuiling zichtbaar.

Daarnaast roept Stichting De Noordzee met een petitie gemeentes op het peukenprobleem aan te pakken met peukenvrije stranden.

Uit de krant

Uit de krant